Vorig jaar was onze laatste zin in mijn weblog: De toekomst zien wij met vertrouwen tegemoet, hoewel wij denken dat 2013 geen makkelijk jaar zal worden. Beiden zijn “gelukkig“ uitgekomen. Het was inderdaad geen makkelijk jaar, maar het is ook terecht dat wij vertrouwen hebben in P&O Partner en haar medewerkers! Wij hebben het negentiende jaar P&O Partner en het jaar 2013 afgesloten. Het is een het is een bijzonder jaar geworden, met onder meer ook twee collega's die bevallen zijn van een dochter!

Het positieve nieuws is dat wij 2013 ook weer met zwarte cijfers afsluiten. Ondanks de economische malaise en de derde economische dip hebben wij het bij P&O Partner toch weer gered om genoeg opdrachten binnen te krijgen en kandidaten te plaatsen, zowel in vaste als in tijdelijke functies. In de negentien jaren van ons bestaan hebben wij nog nimmer verlies geleden en dat is toch wel iets om trots op te zijn! Wij hebben een goede en stabiele naam in de HR wereld en staan bekend als een betrouwbaar bureau. Wij zijn goed zichtbaar op vele fronten en ook uit de kwaliteitsonderzoeken komen wij zeer goed naar voren.

Het aantal plaatsingen is helaas wel beduidend minder geworden. In 2013 hebben wij bijna dertig kandidaten in vaste functies geplaatst en dat is wel een dieptepunt in de laatste jaren. De fees zijn beduidend lager geworden en vaste kosten en exclusiviteit worden nauwelijks meer gegund. De concurrentie is groot en bedrijven gaan veelal eerst zelf op zoek voordat zij een bureau inschakelen. De laatste weken is het aantal opdrachten voor vaste functies gelukkig weer toegenomen, bijvoorbeeld mooie functies als HR Adviseur bij AS Watson, Hoofd P&O bij BKD en Personeelsadviseur bij het Van Gogh Museum. Wij merken ook dat bureaus weer meer worden ingeschakeld. Om twee redenen: uiteraard voor de kwaliteit van P&O Partner, maar ook om het grote aantal reacties dat op een vacature binnenkomt.

Er hebben gemiddeld elke maand in 2013 nog ruim twintig interimmers via P&O Partner gewerkt. Bij interim staan tarieven en marge ook onder druk en is de concurrentie groot. Wij zien wel een vraag die iets toeneemt. Zo hebben wij recent een drietal (technische) Recruiters geplaatst en dat is toch een goed signaal van een aantrekkende arbeidsmarkt.

Enkele van de hoogtepunten van 2013:

  • Wij zijn enkele jaren lid van SUMMUM (www.summum.nu). In de zomer zijn wij officieel gecertificeerd voor SUMMUM en dat betekent dat wij onze processen dik in orde hebben. Onderdeel van kwaliteit is dat je het ook regelmatig toetst. De respons op onze kwaliteitsonderzoeken is goed en hoog met een gemiddeld cijfer van de opdrachtgevers 8,0 en van de kandidaten 8,1;
  • In mei 2013 heb ik mijn duizendste (!) plaatsing gerealiseerd en dat was de functie van Hoofd P&O a.i. bij het Van Gogh Museum. Om dat goed te vieren hebben wij alle geplaatste kandidaten van P&O Partner en opdrachtgevers uitgenodigd voor een bezoek aan het mooie Van Gogh Museum op 24 novemberjl. Er waren meer dan 400 gasten die hebben genoten van het prachtige en vernieuwde museum;
  • De contacten met NVP zijn nauwer aangehaald. Miranda Barten en Jan-Willem van den Dungen zijn bestuurslid in de regio geworden;
  • P&O Partner was weer sponsor van het HAN Congres en heeft de HRM scriptieprijs uitgereikt;
  • Wij zijn een nieuw initiatief gestart met P&O Partner Talent om jonge P&O'ers te helpen om aan de slag te komen.

Enkele plannen en ideeën voor 2104 zijn onder meer:

  • Meer zichtbaar worden op Social Media, vooral LinkedIn & You Tube en ook via een weblog met gastschrijvers op onze website;
  • Samen met enkele andere bureaus een groot congres (10 april 2014) organiseren met een aansprekend programma;
  • Intensief samenwerken m.b.v. webinars met Maarten van Gelderen over arbeidsrecht (legal4HR.nl);
  • Onze website willen wij moderner maken.

Wij hebben in 2014 ook weer goed en structureel gewerkt aan onze kwaliteit, hoewel het niet eenvoudig is om de grote aantallen kandidaten zorgvuldig te behandelen.
Door de "marktomstandigheden" zullen wij soms heus nog wel niet-exclusief werken, maar wij zijn er van overtuigd dat opdrachtgever, kandidaten en P&O Partner beter af zijn met een gestructureerde en heldere aanpak en daardoor een veel beter proces van W&S van P&O Professionals. Het blijkt ook uit ons onderzoek naar klanttevredenheid (via Summum.nu) dat wij bij exclusieve opdrachten zeer goed scoren.

Wij vertrouwen erop dat de economie weer gaat aantrekken in 2014 en dat wij de slechte tweede helft van 2013 achter ons kunnen laten. De voortekenen zijn gelukkig goed met al vijf plaatsingen dit jaar.

Op 1 november 2014 bestaat P&O Partner 20 jaar. Wij gaan hier nog wel aandacht aan geven, maar wij zijn klaar voor een mooi 2014, P&O PARTNER 2.0 !

29-11-17

Deel deze post