Patrick Dybiona en Harm Keijer hebben de vierde PIT-stop begeleid. In een coronaproof setting in het sfeervolle coachhuis Leusden kwamen ze met acht HR-professionals bij elkaar. De PIT-stop stond weer in het teken van uitwisseling, reflectie en verdieping.

Iedereen weet dat de eerste periode in een nieuwe job en werkomgeving enerverend is, extra energie kost, ook spanning oplevert, aanpassing vraagt, en verwachtingen soms doet wankelen. Zoals Hans Wopenreis het in zijn boek “Het licht en de korenmaat” omschrijft: Even snel als je (nieuwe collega’s; je nieuwe werkgever) aanpassing verwacht van de nieuweling aan de cultuur, schiet je aan de andere kant als nieuweling in het gevoel van onzekerheid en ondergeschiktheid…..

Maar dit was toch niet de bedoeling! Dit was in ieder geval niet wat jij je had voorgenomen! Hoe ga je om met dit interne conflict, met dit gevoel van onzekerheid?
Wij vinden het belangrijk dat ‘onze HRM’ers’ in deze soms uitdagende beginfase een goede landing kunnen maken. Daarom zijn we onlangs gestart met de PIT-stop waarin wij, collega loopbaancoach Harm Keijer en ikzelf, samen met zes tot acht geplaatste HRM’ers reflecteren op ieders belevingen en vraagstukken in de nieuwe werkomgeving…..

Met de PIT-stop bieden wij ondersteuning en gelegenheid om zaken die aandacht vragen te kunnen bespiegelen met collega-professionals die zich in een vergelijkbare situatie bevinden. Met behulp van ‘speed sparren’, een snelle vorm van intervisie, is iedereen tegelijk en op interactieve wijze aan de slag met het delen van ervaringen en het uitwisselen van tips. Dit is het energieke deel van de middag. Vervolgens maken wij een innerlijke beeldreis. Door middel van deze meer rustige werkvorm kan zich informatie ontvouwen die niet het product is van het actieve denken, maar van de spontane inspiratie, het heldere inzicht of de doorvoelde ervaring.

De eerste ervaringen zijn opgedaan. Intervisie, informatie uitwisselen op een rationeel niveau, gaat de meesten goed af. Visualisatie is minder bekend, en soms lastiger. Wij hebben gemerkt hoe moeilijk het in de ‘ratrace’ kan zijn om tot rust te komen en te horen naar wat er dieper van binnen leeft. Er móet namelijk altijd nog zoveel in ons hectische bestaan. Daarom laten wij de deelnemers kennis maken met de kracht van de afstemming op het ruimere perspectief. Het effect daarvan dringt vaak pas later door.

De PIT-stop wordt als zinvol en nuttig ervaren; de mensen gaan -zoals de bedoeling is- aan het eind van de middag met nieuwe inspiratie het weekend in. Stilstaan bij je handelen ís immers vooruitgang. Op naar de volgende PIT-stop.

Deel deze post