Wil je de medewerkersbeleving ofwel employee experience in jouw organisatie verbeteren? In plaats van direct in oplossingen te gaan denken, kun je beter eerst jullie cultuur onder de loep nemen. De cultuur is namelijk de basis waarop al het andere verder kan groeien. Een cultuur waarin de employee experience centraal staat, zorgt voor een organisatie waar medewerkers zich op hun plek voelen, zich gewaardeerd weten, hun talenten kunnen inzetten en zich (blijvend) kunnen ontwikkelen.

Veel bedrijven en organisaties maken de denkfout dat aan de top bedachte statements over missie, visie, identiteit en waarden zich automatisch zullen vertalen naar gedrag en gevoel van medewerkers. En dat daarmee de cultuur vanzelf tot leven zal komen. Het creëren van een organisatiecultuur vergt echter heel wat meer inzet, in alle lagen van de organisatie en op een structurele manier. Pas dan creëer je de voedingsbodem waarop medewerkers kunnen floreren. Hoe je dat doet? Hierbij geef ik je vijf tips.

  1. Investeer in medewerkers

Ontevreden medewerkers kunnen gaan klagen, roddelen, de kantjes ervan af lopen of onverschillig worden. Zo’n negatieve sfeer grijpt snel om zich heen in een team en in de hele organisatie. Als jouw organisatie veel medewerkers heeft die zijn ‘afgehaakt’, heeft dat bovendien een negatieve invloed op de resultaten. Verdiep je daarom in je medewerkers. Wat hebben ze nodig om hun werk op een bevlogen en betrokken manier te kunnen doen? Waar kun je ze ondersteunen of juist meer vrijheid geven? Investeer daarin.

  1. Wees niet oppervlakkig

Investeren in je medewerkers is iets anders dan ze verwennen, omkopen of afleiden. Natuurlijk is het leuk dat je ze feestjes, een tafelvoetbalspel en gratis fruit biedt, maar daarop baseer je geen cultuur. Het zijn leuke extra’s die alleen op de juiste manier gewaardeerd zullen worden als al het andere ook goed is geregeld. Anders creëer je een oppervlakkige relatie met je medewerkers en dat is het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken. Handel daarom vanuit je waarden. Vind je bijvoorbeeld authenticiteit belangrijk? Zorg dan voor een divers personeelsbestand, maak moeilijke onderwerpen op een veilige manier bespreekbaar en laat iedereen zichzelf zijn op het werk.

  1. Stel de juiste vragen

Een organisatiecultuur wordt zichtbaar in hoe mensen met elkaar omgaan. Het is belangrijk om de juiste mensen aan te nemen die iets bijdragen aan jullie cultuur. Toets dit dus tijdens het wervings- en selectieproces. Op welke cultuuruitingen willen jullie sturen en welke vragen passen daarbij? Heb je daarvoor bepaalde tools of assessments nodig? Geef voorbeelden van jullie cultuur en let op dat je geen onethische, bevooroordeelde of discriminerende vragen stelt. Het cultuuraspect moet daarnaast bewust worden meegenomen in alle HR-strategieën en -processen.

  1. Baseer je cultuur op vertrouwen, niet op angst

Een angstcultuur klinkt heftig, maar veel organisaties hebben daar, zonder er bewust van te zijn, toch wel kenmerken van. Worden zaken in de doofpot gestopt? Hebben medewerkers geen vertrouwen in de leiding? Ligt de angst voor reorganisatie of baanverlies continu op de loer? Worden er ongepaste grappen gemaakt? Heeft de top verborgen agenda’s? Is er sprake van vriendjespolitiek? Volgt de ene interimmanager de andere op? Wordt er door de leiding niks gedaan met feedback vanuit de werkvloer? Dit zijn tekenen dat de organisatiecultuur is gebaseerd op angst. Bij het doorbreken van een angstcultuur hebben leidinggevenden een grote rol. Om weer verbinding met hun team te maken, moeten zij meer en transparanter communiceren, écht luisteren, fouten durven toegeven en empathie tonen.

  1. Vier successen

Het lijkt triviaal maar het is zo belangrijk: besteed aandacht aan behaalde prestaties. Grote én kleine successen kunnen worden gevierd en betrokken medewerkers in het zonnetje gezet met een traktatie of presentje, een dankwoord, een applaus of een vermelding op de ‘wall of fame’. Dat geeft medewerkers het gevoel dat ze worden gewaardeerd en zorgt voor meer loyaliteit, een verhoogde inzet en minder personeelsverloop. Maar het laat vooral zien dat jouw organisatie oog heeft voor het individu. Een cultuur waarin leidinggevenden en medewerkers elkaar gemeende complimenten geven en stilstaan bij successen wil overigens niet zeggen dat fouten onzichtbaar moeten zijn. Integendeel: in een cultuur van openheid worden zelfs grote missers gevierd.

23-03-21
776 Bekeken

Blogger

Gea Peper

Gea Peper is oprichter van het HappinessBureau, dat als doel heeft werkgeluk in organisaties te vergroten, en is hoofddocent van de opleiding Werkgelukdeskundige aan diverse hogescholen. Gea is co-auteur van de boeken ‘Employee Experience – Happy People Better Business’ en Werken aan Werkgeluk’.

Deel deze post