Heb je vroeger op de middelbare school bij wiskunde ook het boek Getal en Ruimte gehad? En vond je het net zo moeilijk als ik vroeger?

Uit betrouwbare bron weet ik dat het boek nog steeds op middelbare scholen gebruikt wordt. Maar inmiddels denk ik er heel anders over: het is één van de meest geniale boeken die er bestaat. Waarom?

Daarvoor neem ik je even mee naar de situatie nu bij mij thuis. Als je nu een jaar of 13, 14 bent, en op de middelbare school wiskunde krijgt, kan dat best lastig zijn. En als je dan iemand thuis hebt zitten die je wel wil helpen, dan is dat handig, ook al is het dan je moeder, en ook al heeft ze een niet-boeiende alpha-studie gedaan.

Dus tja, bij ons ziet het er nu dikwijls zo uit: mijn zoon is allang weer aan het gamen, terwijl ik over zijn wiskundeboek gebogen zit. En niet omdat ik zijn huiswerk zit te maken, maar omdat ik gefascineerd ben.

De methode Getal en Ruimte heeft mij te pakken als een spannende thriller, zo één die je maar niet los kan laten, en waarover je blijft nadenken, ook terwijl je andere dingen aan het doen bent. Stapje voor stapje neemt de methode mij mee. Ik maak sommetjes, ik zet denkstappen, kwartjes die nog nooit gevallen waren, vallen opeens, en, en dat is het meest belangrijke: ik heb een nieuwe kant van mezelf ontdekt: ik vind wiskunde leuk, spannend en uitdagend.

OK, nu heb je me als complete nerd afgeschreven. Toch? Laten we het dan maar over iets anders hebben: namelijk over de inzichten in mijn boek “Persoonlijk Leiderschap, voor de leider van nu.

Ongeveer anderhalf jaar geleden had ik een gesprek met mijn leidinggevende. Zij vroeg me: ‘Wat gun je jezelf?’ En die vraag maakte iets in mij los. Misschien kwam het door al die wiskunde die ik had zitten doen, maar ik verlangde naar een leuk, spannend en uitdagend project voor mezelf. En ik zag het heel helder voor me: een lange zomer vrij, en dan focussen op één ding: een boek over persoonlijk leiderschap.

Want persoonlijk leiderschap is eigenlijk net als Getal en Ruimte: Je ziet het pas als je het door hebt. Pas als je inziet dat je sterke kanten en talenten hebt, maar ook belemmerende overtuigingen, en gedachten die zo maar met je op de loop kunnen gaan, pas als je je eigen assenstelsel een beetje snapt, je eigen formule, pas dan kan je stappen zetten in je persoonlijk leiderschap en nieuwe kanten van jezelf ontdekken.

Wanneer je jezelf kent, en ook met enige mildheid naar al je gekke of minder perfecte kanten kan kijken, pas dan ontstaat er ook mentale ruimte om je niet direct te ergeren aan collega’s die totaal andere keuzes maken in hun werk. Nee, dan ontstaat er nieuwsgierigheid, verwondering en misschien zelfs wel een beetje afgunst: wat zou jij nog van anderen kunnen leren?

Mijn boek neemt je mee in die denkstappen. Met theorie en ook met praktische checklists en oefeningen. Maar ook met veel ervaringen en inzichten van echte mensen, voornamelijk leidinggevenden. Ik heb voor het boek 28 mensen geïnterviewd, en ik kreeg de meest bijzondere verhalen te horen over stappen die mensen gezet hadden en hoe ze sturing geven aan zichzelf én hun team.

“Ik zie heel veel collega’s die – zo voel ik het – een masker opdoen. Ze gedragen zich zoals de bank verwacht. Zoals ik thuis ben, zo ben ik ook op mijn werk. Ik hoop dat ik mensen uitnodig hun masker af te doen en zichzelf te zijn. Je hebt toch veel meer motivatie en energie als je niet iemand anders hoeft te zijn? Zo probeer ik leiding te geven. Ik nodig mensen uit zich uit te spreken, hun emoties te tonen bij mooie maar ook bij pijnlijke dingen. Daarmee verrijken ze het team.”Bernard Schermers, sectordirecteur Business services, ABN AMRO

Ik heb het boek echt bedoeld voor al die mensen die ‘s avonds op de bank zitten te piekeren. Over hoe ze dingen op het werk anders hadden kunnen aanpakken, hoe ze gedoe met collega’s hadden kunnen voorkomen.  Je kunt leren van inzichten van anderen. Want – en dat inzicht staat niet in Getal en Ruimte - soms is delen namelijk wél vermenigvuldigen.

15-04-19
1141 Bekeken

Deel deze post