De coronacrisis zorgt voor onzekere tijden. Daarnaast zorgt het er ook voor, dat de arbeidsmarkt een flinke verandering doormaakt. Bedrijven, waarbij eerst een krapte op de arbeidsmarkt was, hebben nu noodgedwongen hun deuren moeten sluiten en daarbij vaak ook hun vacatures.

Branches, zoals bijvoorbeeld horeca, kappers en schoonheidssalons, die verplicht hun deuren hebben moeten sluiten van de overheid, gaan wellicht een onzekere toekomst tegemoet. Maar wat doe je, als je hiervoor dringend op zoek was naar personeel? Ga je dan nu al actief werven of wacht je, tot je weer afstevent op een personeelstekort?

Hoewel het niet heel logisch klinkt, is het zeker mogelijk om nu al te gaan werven. Daarvoor heb je wel inzicht nodig in je personeelsplanning en in verschillende situaties. Er liggen zoveel kansen voor mkb-bedrijven, als het om werving en selectie gaat. In branches zoals de horeca en contactberoepen is het lastig om je personeel thuis te laten werken. Toch zijn er kansen in combinatie met werving en selectie.
De belangrijkste kans is om strategisch over de toekomst na te denken, alvast dingen op te gaan starten en een soort schetsen te gaan maken.

Een belangrijk voorbeeld is de website. De website van veel bedrijven zegt heel veel over wat het bedrijf doet. Interessant voor (potentiele) klanten, maar voor potentiele werknemers is dat minder interessant, omdat het ‘over ons’ gedeelte vaak een beetje flauwtjes afsteekt bij de rest van de pagina. Daar zie ik regelmatig informatie die dan weer interessant is voor klanten. Terwijl hier ook veel mogelijkheden liggen op het gebied van werving, bijvoorbeeld foto’s van jou en je medewerkers. Niet alleen verhalen over tevreden klanten, maar verhalen over tevreden medewerkers. Dit soort verhalen kun je zelf ontwikkelen en in de basis zelf schrijven. Een copywriter kan je helpen om hier een goed verhaal van te maken. Fotografen kunnen ook op dit moment foto’s maken van je personeel. Je personeel kunnen deze foto’s ook op hun LinkedIn gebruiken, waardoor je daar ook een uniforme uitstraling bereikt.

Vergeet ook niet na te denken over de plaats op je website waar je de vacature plaatst. En zorg er dan uiteraard ook voor dat je een goede vacaturetekst hebt. Een die persoonlijk is, past bij jou en je bedrijf en past bij je doelgroep.

Dat brengt mij op het volgende punt, waar aandacht aan besteed kan worden, namelijk je social media. Ook deze zijn vaak gericht op de verkoop van je product of dienst. Op het moment dat je op zoek bent naar personeel plaats je snel even een oproepje en dan zie je wel weer. Maar ook binnen je social media kun je je berichten voorbereiden voor het moment, dat je wel op zoek bent naar personeel. Je kunt eens de tijd nemen om de resultaten te bekijken van je vorige oproepen. Welk medium past het beste bij jouw doelgroep? Is een geschreven bericht iets, een afbeelding of een korte video? Allemaal mogelijkheden om te bekijken en alvast op in te spelen.

De beste reclame is mond tot mondreclame. Dit geldt ook voor werving. Denk ook eens goed na, wat het huidige personeel kan doen om een mogelijke vacature in hun netwerk te verspreiden. Ook hier kun je diezelfde personeelsleden bij betrekken. Als het idee van je medewerkers komt, is de betrokkenheid ook groter.

Bovenal gaat het erom, dat je op deze manier een basis hebt kunnen ontwikkelen voor het moment, dat je vol kunt gaan werven. Alles staat tenslotte al in de steigers en je hoeft niet stel op sprong meer een half bericht te sturen of zomaar wat op een vacaturesite te plaatsen. Een mooi voordeel is dat je op deze manier toch nog wat werk kunt verschaffen aan je personeel. Er is vast wel iemand van je personeel handig met websites, teksten en social media. Een copywriter, websitebouwer en HR-adviseur kunnen je helpen met de puntjes op de I.