Als mens zijn we vaak bang voor het onbekende. We vinden het lastig om impactvolle keuzes te maken en nieuwe wegen te betreden, ook al is de huidige status quo niet optimaal. Onze comfortzone voelt veilig, comfortabel en vooral bekend. Geen reden om hieruit te stappen. Toch hoeft het niet altijd de beste plek te zijn om je te begeven. Juist door je angst aan te kijken en de regie te pakken, ontdek je dat je veel meer kunt en dat veel meer mogelijk is dan je misschien dacht.

Om meer vreugde en voldoening uit ons zakelijk en persoonlijk leven te halen, zullen we dingen anders moeten doen dan we gewend zijn. We leven in een tijdperk waarin genoeg kennis en informatie voorhanden is om te weten wat we te doen hebben om meer geluk te ervaren. Maar hoe moeilijk blijkt het om uit onze diep ingesleten paadjes te stappen. We zijn geprogrammeerd om ongemak en angst liever uit de weg te gaan. Het onbekende voelt voor de meesten van ons eng en spannend, dus houden we alles onbewust in stand.

Maar angst is een slechte raadgever. Het komt voort uit het stemmetje van ons ego dat helemaal geen verandering wil, omdat het een (pijnlijke) herinnering aan iets heeft uit onze jeugd en sowieso alles wat onbekend is, buiten de deur wil houden. Pas als we deze angsten kunnen overwinnen, zullen we echt gaan leven. Uit ervaring kan ik zeggen dat jezelf overwinnen om toch datgene te gaan doen wat zo spannend en tegelijkertijd zo goed aanvoelt, ongelofelijk veel kracht, vreugde en levensenergie geeft.

Een grote dosis lef
We hebben daarom in volle overtuiging te kiezen voor dat wat we willen bereiken. We zijn immers zo verbonden met onze huidige manier van leven. We hebben onze angsten aan te kijken en ons oneindige potentieel te ervaren. We moeten hiervoor helaas wel uit onze comfortzone durven te stappen naar een wereld die ons vaak nog onbekend is en onszelf nieuwe manieren van doen aanleren. Manieren die mogelijk totaal tegengesteld zijn aan hoe we alles tot nu toe deden en die heel ongemakkelijk aanvoelen.

Het vraagt dan ook heel veel lef, geduld, vastberadenheid en vertrouwen om onszelf uit onze oude, knellende jas te wringen. Empowermenttools helpen je om bewust een keuze te maken, letterlijk een stap te zetten en de regie weer te pakken over je eigen leven. Eeuwenoude tools zoals een ijsbad, pijlbreken, vuurloop en staalbuigen, laten je ervaren wat je oneindige kracht en potentieel is. Je stapt volledig uit je comfortzone om te ontdekken dat je dingen kan die je geest niet voor mogelijk houdt. Beperkende gedachten omzetten naar bekrachtigende overtuigingen en je dromen en verlangens manifesteren. Een ervaring die voor altijd bij je blijft en je elke keer weer inspireert en kracht geeft bij keuzes en stappen in je leven.

Beloning
Als ik terugdenk aan mijn cruciale lefmomenten, waarop ik voor mezelf koos, in mijn kracht ging staan en uit mijn comfortzone stapte, dan kijk ik daar met heel veel trots en dankbaarheid op terug. Juist deze momenten hebben mij een enorme groeispurt gegeven. Ook toen ik na het opzeggen van mijn baan ‘beloond’ werd met een tweede burn-out, wist ik dat ik me over te geven had aan het ‘niets’. Inmiddels weet ik dat grootse dingen vaak gepaard gaan met een beetje pijn of ongemak. Deze "groeipijn" is het altijd meer dan waard en zie ik als dankbare momenten om van te leren.