De arbeidsmarkt is veranderd, vaak in het voordeel voor kandidaten. Aan de bureaukant zorgt dit regelmatig voor een dilemma. Wij delen hierover graag een verrassend inzicht met je.
Ons dilemma
Op dit moment is er krapte op de arbeidsmarkt, de werkeloosheid is heel laag. Dat is heel mooi en ook goed om je dit te realiseren als opdrachtgever. We zien ook dat de gemiddelde leeftijd van de beroepsbevolking hoger is geworden én dat er een nieuwe generatie op de arbeidsmarkt is gekomen. Zowel de oudere generatie als de nieuwe maken andere keuzes in het leven. De oudere generatie geeft vaker voorkeur aan ‘fijn werken’ en werkinhoud boven carrière en gelijkblijvend inkomen. De nieuwe generatie vindt zaken als balans en vrije tijd bijvoorbeeld belangrijker dan carrière en inkomen. Daar is helemaal niets mis mee, maar nu komt wel ons dilemma; hoe combineren we dit met het gevraagde ideaalprofiel van onze opdrachtgevers?
Het ideaalprofiel
Een veel gevraagd HR-profiel door opdrachtgevers is nog steeds de acadeem. Fulltime beschikbaar met projectervaring, maar ook ‘hands on’. Verder natuurlijk zelfstandig, ervaring in de sector, jong en ondernemend. Herkenbaar? Ja, ze zijn er, alleen moet je het als werkgever wel héél goed doen (op imago, leiderschap, ontwikkeling, uitdaging, flexibiliteit en arbeidsvoorwaarden) om net die kandidaat te interesseren en vervolgens ook aan je te binden. Want dat is de markt van nu, kandidaten hebben het voor het kiezen. Is dit dan wel het ideale profiel?
Waar zit de ruimte?
Een CV kan bij veel opdrachtgevers snel beelden oproepen waarop kandidaten worden afgewezen. Te veel ervaring, ‘overqualified’ of te senior; we horen het allemaal. Te oud ook, dat kan zelfs een eind 30-er al zijn volgens sommige opdrachtgevers. Wij zien in ons werk steeds meer dat het loont juist wel met deze kandidaten het gesprek aan te gaan. De 100% match bestaat niet, waar zit dan de ruimte in het profiel? Wij spreken kandidaten in de breedte, ook als het CV vragen oproept. En zien dat de doorslag om voor een kandidaat te kiezen zit in motivatie, enthousiasme en de juiste energie. Het is natuurlijk goed om een ideaalprofiel op te stellen, en gelukkig zien we steeds vaker dat opdrachtgevers ook open staan voor een diversiteit aan kandidaten, uiteraard binnen samen afgesproken kaders.
Dit betekent dat er vertrouwen is in de samenwerking en er ruimte is om de persoonlijke motivatie te leren kennen achter de minder standaard CV’s. Juist deze leiden vaak tot de juiste match.
Overgekwalificeerd en gemotiveerd
Afgelopen maand bemiddelden wij 2 ‘overqualified’ kandidaten. De shortlisten voor de opdrachtgevers waren divers, waarvan de meest senior kandidaten een stuk meer verdienden dan het geboden salaris in de functie. Beide kandidaten gaven aan bereid te zijn om te zakken in salaris, om uiteenlopende redenen. Ze wilden graag minder uren werken, dichter bij huis werken of om hun baan te kunnen combineren met een actief privé leven, een jong gezin of een andere hobby’s. Maar ook ‘gewoon iets minder’ werken, reizen en werkdruk na jarenlang carrière gemaakt te hebben. Wel bleven ze kritisch op een prettige omgeving, waarin zij hun ei kwijt kunnen en voldoende uitgedaagd worden. Daar moet vast iets mis mee zijn denk je dan. Na uitgebreide kennismakingsgesprekken bleken dit juist goed gemotiveerde en passende kandidaten. Een mooi bewijs dat gelukkige werknemers vaak ook succesvolle werknemers zijn.
Keuzestress bij opdrachtgevers
Deze in eerste opzicht minder logische loopbaanstap (‘het stapje terug’) zegt dus helemaal niets over de kwaliteit of de betrokkenheid van een kandidaat. Ze zijn met hun ervaring mogelijk efficiënter, waardoor parttime geen punt is in verhouding tot de jongere collega die fulltime werkt. Gelukkig zaten onze opdrachtgevers er ook ruimdenkend in. Wat een energie en mogelijkheden ineens en er ontstond zelfs keuzestress bij de opdrachtgevers. Uiteindelijk won de persoonlijke energie het. Toevallig bleek dit steeds de meest senior kandidaat. Op papier dus meestal afgewezen op basis van ‘te zwaar voor de functie’, bleek nu een bewuste keuze voor een prettige en duurzame samenwerking!
Het argument overgekwalificeerd, te senior of te zwaar voor de functie horen wij heel regelmatig. Wij zijn ervan overtuigd dat bedrijven onnodig veel goede kandidaten laten lopen. En zijn benieuwd hoe jullie hiernaar kijken!