De gemiddelde levensduur van Europese bedrijven is 12,5 jaar. Uit onderzoek blijkt dat één van de belangrijkste overlevingsfactoren is of een organisatie technologische en innovatieve ontwikkelingen tijdig weet te koppelen aan de talenten van medewerkers. Met een ander woord: talentmanagement.
Maar hoe haal je het juiste talent binnen? En hoe zorg je ervoor dat dat talent zich blijft ontwikkelen en ook voor jouw organisatie wil blijven werken? Met de groeiende krapte op de arbeidsmarkt wordt die vraag steeds prangender.
Onderwijsinstellingen zullen studenten moeten faciliteren in het ontwikkelen van hun talenten. Dat is immers de enige zekerheid die zij hebben. Want wie kan nu zeggen met welk werk ze over pakweg vijftien jaar hun boterham kunnen verdienen? Het ontdekken van de eigen gaven en deze tot talenten te ontwikkelen, is essentieel om zowel van economische waarde te blijven evenals gelukkig te zijn. Niet alleen op school, maar ook in het werkzame leven.
Tegelijkertijd bestaat er verwarring over het begrip talent, meent Marian Thunissen. “We gebruiken de term te pas en te onpas maar weten eigenlijk niet of we over hetzelfde praten. Daarom nodig ik organisaties uit om zorgvuldig om te gaan met de term talent. Wees kritisch ten opzichte van de vele definities en ga eerst na of ze overeenkomen met waar je als organisatie voor staat”, aldus de lector Dynamische Talentinterventies.
Psychologen Jeroen Meliëzer en Godfried Westen gaan nog een stap verder. In het kielzog van Nesim Taleb pleiten zij voor antifragiliteit. “De werkelijkheid is niet ordelijk. Strategieën gaan uit van orde en middelmaat en zijn daarom zelden succesvol. De kern van continuïteit en leren is volgens Taleb het vermogen om te groeien en sterker te worden door tegenslag.” Met andere woorden: een talent hebben, is niet genoeg. Succesvolle mensen hebben ook ruimte nodig om te knutselen en te groeien…
Feit blijft dat wanneer bedrijven talent niet als een belangrijke grondstof gaan beschouwen, schaarste ervan ook niet snel genoeg wordt gesignaleerd. Véronique Bourée, Director Customer Succes Europe bij Talentsoft, windt er geen doekjes om. Ze belicht in het nieuwe nummer van Personeelbeleid 10 trends die elk voor zich schreeuwen: zorg dat je talentmanagement op orde is om als onderneming relevant te blijven.
Meer lezen? Personeelbeleid verschijnt ook in een digitale versie, met diverse extra’s en filmpjes. De app voor zowel Apple- als Android-tablets is nu voor alle HR-professionals gratis te downloaden in de App Store en bij Google Play. Profiteer ervan!
Simone Lensink
Hoofdredacteur Personeelbeleid
Reacties: simone@fcklap.nl