Sinds een paar weken zitten we volop in het herfst-weer. Wat gaat de tijd snel! Terwijl ik nog aan het nagloeien was  van mijn zomer; de avonturen, de inspiratie, de nieuwe ontmoetingen en de verhalen, was het stiekem al weer druk, vol en vloog de tijd.

Deze week liep ik langs de boekenkast toen mijn oog viel op de titel: ‘Ontdek de iPhone 4’.  Dit boek had ik ongeveer een jaar of vijf geleden gekocht. Ik verbaasde mij erover dat ik een boek gekocht had dat helemaal over mijn nieuwe telefoon ging. Inmiddels ben ik 3 telefoons, 18 updates en 1.336 schermbarsten verder. En kan mij nu nog maar nauwelijks voorstellen dat je bij een nieuwe telefoon überhaupt een boek zou aanschaffen...

Fijntjes drong de realiteit zich aan mij op. Niet alleen mijn vakantie verdwijnt snel naar de achtergrond en is mijn nieuwe telefoon al verouderd bij thuiskomst. Alles gaat in een razende vaart. En zo gaat het ook in onze studie, op het werk en in je loopbaan. Aan ons de uitdaging om in al die ontwikkelingen bij te blijven, mee te deinen….en toch niet op drift te raken. Maar hoe?

Een kleine truc
Bewust leven in het juiste tempo lijkt voor ons allemaal een uitdaging. Hoe doe je dat?

Maak er een gewoonte van om jezelf op vaste momenten even te ‘resetten’. Omdat in- en ontspanning nu eenmaal het beste hand in hand gaan, kun je je drukke bestaan optimaliseren door er een gewoonte van te maken om een korte time-out te nemen tussen twee taken in.

Tijdens deze korte stop probeer je te voelen en te ervaren hoe het met je gaat.  Dit kun je doen door even van je plek af te komen, een paar keer diep adem te halen, wat rek- en strekoefeningen te doen of een kleine wandeling te maken. Durf jezelf de vraag te stellen; 'wat voel ik?' Overigens zijn er ook genoeg automatische activiteiten te volgen via een mindful-app, voor wat extra hulp.

Om deze korte stop niet na een paar keer al te laten verwateren raad ik je aan het te koppelen aan de natuurlijke pauzemomenten. Denk bijvoorbeeld aan iets te drinken halen, in de lift staan, wachten bij de printer of een toiletbezoek.

Jij bent de enige die ervoor kan zorgen even te ontsnappen aan de onrust en de gejaagdheid van vandaag. Start vandaag!