Onlangs trof ik toevallig Hanne en Jan-Willem van P&O Partner in Het Coachhuis te Leusden. Super leuk, want in mijn P&O-interim-bestaan heb ik met veel plezier samengewerkt met dit bureau. ‘Vind je het leuk een gastblog te schrijven?’ vroeg Hanne. Nu schrijf ik regelmatig blogs, dus ja, een gastblog schrijven vind ik ook zeker leuk om te doen. Maar waar moet het nu over gaan? Nu de wereld op z’n kop staat door het Corona virus..? Zitten mensen nu nog te wachten op een blog over mens- of organisatieontwikkeling?

Onzekere tijden

Voor heel veel mensen is nu een super onzekere tijd aangebroken. Sowieso weten we niet waar dit naar toe gaat. Veel mensen met een tijdelijk- of 0-uren-contract, freelancers, ZZP-ers, (kleine) ondernemers zien hun inkomen slinken of verdampen. Dat is best spannend.
Wat kan je helpen in moeilijke en onzekere tijden? Natuurlijk steun van mensen uit je naaste omgeving. Ik lees al over heel veel mooie initiatieven. Eerlijk, een crisis haalt toch ook bij veel mensen weer het beste naar boven. Ook overheidsmaatregelen zijn een fijne en noodzakelijke steun om grote chaos en paniek te voorkomen.

Wat in persoonlijke zin ook een houvast kan zijn, is je motto.

Wat is je motto?

Als loopbaancoach werk ik methodisch met de biografie. Tijdens het Career Story Interview is één van mijn vragen: Wat is je motto?

Mijn moeder liep over van de motto’s en spreuken. Regelmatig hoor ik ze in mijn hoofd voorbij komen. Inmiddels heb ik ook mijn eigen motto. Ik kwam er achter dat iedere keer als mensen in coaching tegen mij zeggen: ‘dat vind ik wel lastig’ of ‘dat vind ik echt moeilijk’, dan reageer ik altijd met de zin: er is ook niemand die zegt dat het makkelijk is.

Dat is mijn motto: er is ook niemand die zegt dat het makkelijk is. Wat is jouw motto? Wat hoor je jezelf vaak zeggen tegen anderen, je kinderen bijvoorbeeld, om aan te moedigen? Dit zou dan zomaar je motto kunnen zijn. En je motto van vandaag hoeft niet je motto van morgen te zijn. Morgen heb je misschien weer een andere.

Wat is de werking van je motto?

Het is leuk je motto te kennen. Welke betekenis heeft je motto voor je? Spreek de betekenis eens hardop uit. Of schrijf het even op.

Weet je wat de werking is van je motto? Je motto is het beste advies dat je jezelf geeft. Je eigen advies aan jezelf om te dealen met het vraagstuk, dat je momenteel best lastig vindt. Een uitdaging, waarin je wat hebt te doen.

Ik besloot een paar jaar geleden te gaan ondernemen als loopbaancoach. Het betekende ondermeer dat ik een aanbod moest ontwikkelen en hier geld voor moest gaan vragen. Denk je dat ik ondernemen makkelijk vond en vind? Ik vind het helemaal niet makkelijk, nog steeds niet. Nu met het Corona virus sta ik weer voor nieuwe uitdagingen en jij ook wellicht. Je motto helpt je vooruit.

Oké, het is lastig nu. Tegen mezelf: er is ook niemand die zegt dat het makkelijk is Janssen.

Achterhaal je motto en gebruik ‘m als houvast om uitdagingen aan te gaan of in meer lastige tijden.

Voor nu ook: pas goed op jezelf!