Hoofd & lijf – onlosmakelijk met elkaar verbonden

Het is deze week de Europese “Mental Health Awareness week”. Persoonlijk vind ik dat hier iedere week, iedere dag en ieder moment op de dag aandacht voor moet zijn. Het raakt ons namelijk allemaal! De wereld waar we op dit moment in leven vraagt ontzettend veel van ons. Vandaag de dag ontvangt ons brein op 1 dag net zoveel prikkels als onze voorouders in de Middeleeuwen in hun hele leven kregen te verwerken.

Een overprikkeld brein, we denken van niet en toch hebben we het allemaal. Want wees eerlijk… Hoe kom jij nog écht tot rust?  Sta jij wel eens helemaal uit? En dan bedoel ik niet een boek lezen, met Netflix op de bank of scrollend door je tijdlijn, dan bedoel ik even een paar minuten helemaal niks doen.

Ik nodig je uit:
Zet de timer van je telefoon op 5 minuten;
Sluit je ogen;
Focus op je ademhaling (3 tellen in, 5 tellen uit  en 2 tellen rust);
Ga met aandacht naar je voeten en voel hoe je contact maakt met de grond onder je;
Leg een hand op je hart en op je onderbuik en voel de warmte van je hand;
Iedere gedachte die in je hoofd voorbij komt mag er zijn, maar je hoeft er niets mee…

Ben je verder gaan lezen zonder de oefening te doen? Wellicht omdat je denkt:
“Mij te zweverig?”;
“Ik heb dit helemaal niet nodig.”;
“Nu geen tijd,  ik doe dit straks wel.".
En toch is dit ook voor jou belangrijk om iedere dag te doen.

Hoofd en lijf, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ga maar eens na, onze hormoonhuishouding, onze vluchtreactie, de gedachtes die we hebben over onszelf of over de ander worden allemaal geredigeerd in ons brein. En allemaal hebben ze effect op je lijf. Een verstoorde hormoonbalans leidt direct tot fysieke klachten, als lage energie, hoofdpijn, pijnlijke spieren en in het ergste geval tot welvaartziektes als obesitas of diabetes type II. Een ontregelt stresssysteem leidt o.a. tot een kort lontje, slechter slapen, verminderde concentratie, vermindering van libido en voel je in je lijf door een hoge hartslag en hoge ademhaling. En de negatieve gedachtes die je hebt over jezelf of over een ander, die voel je in je hart en in je buik.

Ons lijf (waar ons hoofd onderdeel van is) is een super verfijnd systeem en een goede verbinding tussen hoofd en lijf zorg voor vitaliteit, veerkracht, energie en rust in het gehele systeem. Je lijf weet al lang wat je hoofd nog niet doorheeft, dus luister naar het fluisteren van je lijf, zodat het niet hoef te gaan schreeuwen.

Dus ik nodig je nogmaals uit: zet een timer en sluit je ogen, verbind met je lijf en laat je hoofd even met rust. Zweverig misschien, maar zeg eens eerlijk… is er iets in het leven aardser dan je ons eigen lijf?

“Als je gezond bent heb je wel 1000 wensen, als je ziek bent heb je er maar 1! ”