Vlak voor de landing in mijn vakantiebestemming in het Caribisch gebied start ik met het schrijven van deze blog. Het starten in een nieuwe baan is een turbulente tijd. De routine die je had bij je vorige baan is weg. Zelfs de weg naar het bedrijfsrestaurant is nieuw. Dat is spannend, zet je op scherp en maakt je ook alert. En toch is het heel menselijk om weer snel op zoek te gaan naar ‘gewoontes en routines’, het gevoel ‘in control” te zijn. Waar de piloot zorgt dat het vliegtuig comfortabel vliegt op de juiste luchtstroom, ga je als nieuwe medewerker op zoek naar jouw eigen comfortabele luchtstroom en daar heb je best even de tijd voor nodig.

Je moet dus letterlijk ‘landen’ in een nieuwe job. In een wereld waarin we ons steeds meer realiseren dat je gezondheid de nieuwe rijkdom is moet je kritisch zijn op je eigen routine. Tijd voor iets anders? Laat je helpen op de route naar een nieuwe bestemming. Zelf ben ik met hulp van P&O Partner uitstekend en zachtjes geland bij Arbo Unie. Een nieuwe organisatie in een hele nieuwe branche, waar ik de bijzonder leuke uitdaging heb gekregen om recruitment op de kaart te zetten.

Ook Arbo unie zelf is een partij die je gedurende de route van het werkende leven support kan geven. Als het even niet zo goed gaat, is Arbo Unie er om met jou te werken aan herstel en blijvende inzetbaarheid. En zo kan verandering van koers de juiste beslissing zijn om fit en optimaal te kunnen blijven werken. Ons bedrijf Verbanen kan je hier een goede support in geven. Daarnaast denken we mee met de veranderende wereld bij grote bedrijven, maar zijn ook vertegenwoordigd bij MKB Nederland, met ons label MK basics.

Presteren doe je zelf, maar werken doe je samen. Vraag die hulp en maak gebruik van ondersteuning. O ja, nog even over die piloot. Natuurlijk bestaat een groot deel van zijn job uit routines. Maar ook hij moet bij elke landing weer alert zijn op de huidige situatie. En dat hoeft hij niet alleen te doen. Ook de piloot werkt samen met een crew die zorgen voor een ‘goede vlucht’.

Mocht je binnenkort starten in een nieuwe baan of een doorstart maken in je huidige job overweeg dan eens waar anderen je bij kunnen helpen.