De kantoorhond is in opmars! Wist je dat een trouwe viervoeter aan je bureau zorgt voor een enorme impuls aan positiviteit en voor minder stress, een goede werksfeer en een ijsbreker in gesprekken? Verschillende bedrijven zweren er al bij.

In de Verenigde Staten, en dan vooral in de buurt van Silicon Valley is het al langer een fenomeen. Bij bedrijven als Google of Amazon is het de gewoonste zaak van de wereld dat werknemers, bij wijze van extra legaal voordeel, hun hond meenemen naar hun werkplek. Ook duiken in Nederland hier en daar proefprojecten met kantoorhonden op in de strijd tegen burn-out.

 Waar draagt de kantoorhond aan bij?
Een hond op kantoor heeft meer voordelen dan je denkt. Het zorgt in ieder geval voor:

  1. Minder stress voor zowel mens als hond

Huisdieren, en daarmee ook kantoordieren, zijn goed voor je gezondheid. Zij dragen bepaalde microben bij zich, die goed zijn voor je immuunsysteem. Als honden en mensen met elkaar in contact komen en elkaar in de ogen kijken, stijgt bij allebei het niveau van het gelukshormoon oxytocine. Terwijl je bloeddruk en het niveau van je stresshormoon cortisol dalen bij fysiek contact.

  1. Een betere werksfeer

Minder stress zorgt vaak al voor een betere werksfeer. Een hond verkleint ook de afstand tussen collega’s die meer introvert zijn. Door af en toe de hond samen uit te laten bijvoorbeeld. Of in het geval van onenigheid met een collega, is een rondje met de hond een prima alternatief.

  1. Minder ziekteverzuim

Zoals aangegeven, vermindert een kantoorhond het stressniveau. En omdat stress een van de grootste veroorzakers van ziekteverzuim is, daalt het verzuim. De hele dag zitten is niet goed voor ons, het uitlaatmoment zorgt dus gelijk ook voor een stukje essentiële beweging en frisse lucht. Met een kantoorhond zijn er dagelijks in ieder geval drie momenten om er even uit te gaan.

  1. Mogelijkheden voor meer leads en een toffe branding

Een kantoorhond doet ook wat voor het imago van je bedrijf. Veel creatieve bedrijven zetten honden al in. Wat zorgt voor een hoop lovende reacties van sollicitanten, maar ook van huidige en potentiële klanten.

Zijn er ook nadelen te bedenken?
Natuurlijk brengt een kantoorhond wat bijkomstigheden met zich mee.

Zoals allergieën. Gelukkig is dit probleem makkelijk op te lossen. Er bestaan namelijk hypoallergene honden die geen of minder allergische reacties opwekken. Een hond kan ook wel eens blaffen, daar moet je wel tegen kunnen. Dit hangt natuurlijk ook af van de leeftijd van de hond en van jouw tolerantiegrens.

Niet iedere hond is geschikt als kantoorhond
Een hond hecht aan personen en heeft wel één ‘echte’ eigenaar nodig. Iedere nacht een andere slaapplek is niet prettig voor een hond. De dagelijkse verzorging kan je wel samen doen. Niet alle honden zijn geschikt als kantoorhond. Een klein keffertje of een vechtersbaas moet je niet op een kantoor zetten.

Waar wacht je nog op?
Alles bij elkaar opgeteld voegt de kantoorhond dus veel toe. Een betere werksfeer, minder stress, buitenlucht en manieren om je marketingstrategie anders in te steken. Een paar kleine nadelen, maar die moet je wel echt irritant vinden wil je die als nadelen bestempelen. Dus, waar wacht je nog op?

Tip: willen jij en je collega’s graag een kantoorhond, maar is je baas nog niet overstag? Deel dit artikel in je groepsapp en laat hem bezwijken onder de groepsdruk.