Onlangs, tijdens een gesprek met een jong professional kwamen wij op het onderwerp ‘Motivatiebrief’. Lang verhaal kort: “Een motivatiebrief, is niet meer van deze tijd. Mijn CV zegt genoeg”. Dat was de reactie en daar moest ik van fronsen.

Ik spreek voor mijn werk als HRM-er en Recruiter vele kandidaten en uiteraard ook veel jonge professionals, de zoveel besproken millennials. Toegegeven, soms stellen ze me voor raadsels. Misschien dat het schijven mij helpt deze te ontrafelen, en anders is er vast een lezer die voor opheldering zorgt.

Het CV van de kandidaat zei veel inderdaad, over hemzelf, zijn sterke punten, competenties, werkervaring. Daar heb ik hem ook voor gecomplimenteerd. Het was ook een mooi CV met een prettige en moderne lay-out, maar voor mij niet meer dan een mooie lijst als ik niet weet wat iemand beweegt of motiveert om op een bepaalde vacature te reageren

Dus vroeg ik: is het voor jou relevant om te horen of je een interessant profiel hebt als kandidaat en op welke punten een mogelijke match is tussen jouw profiel en die van de vacature? Ja, zei hij, heel relevant….en leuk. Nou, om diezelfde reden is het relevant en leuk om als selecteur van een kandidaat te horen wat men in een bedrijf/functie aanspreekt, was mijn reactie.

Motivatiebrieven kunnen heel standaard en soms te lang zijn waardoor het lezen verveelt of niets toevoegt. Daarentegen kan een korte en krachtige motivatie de deur naar een gesprek openen. Voor mij is de motivatiebrief, hoe kort ook, onmisbaar bij een sollicitatie. Ik ben benieuwd hoe anderen dat zien.