Welke ontwikkelingen zijn er op de arbeidsmarkt sinds de coronasituatie? Die vraag krijg ik de laatste tijd heel vaak. Zowel van kandidaten als van onze opdrachtgevers. Zien wij veranderingen? Waar ligt de focus voor HR? En hoe is de verhouding vaste functies en interim opdrachten voor HR-functies?

HR is druk

Allereerst zien wij dat HR juist in deze tijd ontzettend druk is. Met crisismanagement rondom corona, met faciliteren dat mensen goed en gezond thuis kunnen werken, met beleid opstellen hoe organisaties tijdens corona nog zo goed mogelijk kunnen doordraaien. En ook met het ondersteunen van leidinggevenden in hun rol met hun teamleden op afstand. HR is druk en er wordt gekeken vanuit de organisatie naar HR. Dit is het moment om te laten zien wat de impact van HR kan zijn!

Veerkracht van medewerkers

Wat mij daarin opvalt, is de enorme veerkracht van de individuele medewerker. Nood breekt wet en iedereen maakt er het beste van. Dat biedt vele uitdagingen, privé- en werktijd lopen dwars door elkaar. Ook zien we mooie initiatieven ontstaan en een ongelofelijke hoeveelheid aan gratis webinars en online trainingen die beschikbaar zijn. Mocht je je thuis vervelen, dan kun je altijd wel iets online vinden waarin je je kunt verdiepen. Daarnaast is HR inventief in het omgaan met reiskostenvergoedingen, thuiswerk budgetten en andere soorten verlofregelingen.

Kandidaten konden kiezen

De arbeidsmarkt van de afgelopen jaren was goed; kandidaten hadden het voor het kiezen, er was werk genoeg en de tarieven en salarissen stegen. Ook binnen HR ontstond schaarste in sommige functies. Zo’n groeiende economie geeft medewerkers de moed om voor zichzelf te beginnen. Ik spreek veel kandidaten die onlangs hun vaste dienstverband hebben opgezegd om te gaan zzp’en. Meer flexibiliteit, meer eigen ruimte en een grotere mate van afwisseling in je werk trekt medewerkers over de streep om voor zichzelf te beginnen. En toen kwam corona...

Wat zien wij gebeuren in ons werkveld?

  • De afgelopen weken zijn veel zzp’ers zonder opdracht komen te zitten. We worden veel gebeld door interimmers die weer aan het werk willen en een nieuwe opdracht zoeken.
  • Er komen nog steeds nieuwe HR vacatures binnen, met name in de senior vaste functies als Manager HR of Directeur HR.
  • Op onze vaste vacatures is de afgelopen weken enorm veel gesolliciteerd. Gemiddeld is het aantal sollicitanten verdriedubbeld.
  • Het percentage zzp’ers onder de sollicitanten voor vaste functies is (opvallend) hoog.
  • Veel kandidaten spreken uit graag te willen werken bij “baanzekere” werkgevers zoals bijvoorbeeld de overheid, zorg en onderwijs.
  • Kandidaten én werkgevers spelen vaker ‘op safe’ aan het einde van het selectieproces.

Kortom, het is opvallend hoe snel de arbeidsmarkt is veranderd. In een paar maanden tijd van een kandidaten- naar een werkgeversmarkt.