Futurologen zijn het er over eens: de impact van kunstmatige intelligentie is veel groter dan de meeste mensen denken. We weten inmiddels dat een groot deel van het werk in fabrieken wordt overgenomen door robots. Maar de meeste hoogopgeleide mensen die kantoorwerk doen, denken dat hun baan niet verandert. Zij hebben het mis!

Administratie, het beoordelen van schades bij verzekeraars, leningen verstrekken, het uitzoekwerk dat juristen doen, kortom routinematig kenniswerk kan voor een heel groot deel straks door robots worden gedaan. En dat maakt dat de toekomst van werk er wel eens heel anders uit kan gaan zien dan wij nu denken…

De eerste beweging die we zien, is dat bedrijven zich anders gaan organiseren. Het worden meer open systemen. Veel organisaties hebben nu al een flexibele schil om variatie in capaciteit te kunnen opvangen. In de toekomst zal dat vooral nodig zijn om externe kennis binnen te halen. Kennis ontwikkelt zich zo snel dat je dat niet allemaal in huis kunt hebben. Het gevolg is dat er nog meer behoefte komt aan flex. Tegelijkertijd zal er natuurlijk altijd een vaste kern blijven. Je hebt in iedere organisatie mensen nodig die het hart van je bedrijf vormen. En je hebt baat bij de loyaliteit van medewerkers.

De voorspelling is ook dat we minder gaan werken. In 1870 werkten we nog 75 uur per week, in 1970 was dat 45 uur en nu zitten we al onder de 35. We hoeven dus niet meer zoveel uren te maken om in ons levensonderhoud te kunnen voorzien. En daarmee komt er een enorme verschuiving op de arbeidsmarkt. Meer flex, korter werken en andere banen...

Dat is ontwrichtend, maar we hebben het eerder meegemaakt. Toen de landbouwmachines werden geïntroduceerd, toen de lopende band kwam, met de automatisering en nu met de robotisering. Het grote verschil is dat de ontwikkelingen elkaar steeds sneller opvolgen omdat we wereldwijd met elkaar verbonden zijn. Vroeger duurde het langer voordat kennis zich kon verspreiden.

Futurologen zijn het er over eens: we zitten in de vierde industriële revolutie; een verzamelnaam voor alle nieuwe technologieën. Robotisering, kunstmatige intelligentie, zelfrijdende auto’s, the internet of things, 3D-printen, nano- en biotechnologie, komen er allemaal aan. En dan ook nog eens tegelijkertijd. We zitten nu op het punt dat wij ons daaraan moeten gaan aanpassen. Dat proces wordt ook wel digitaal Darwinisme: wie zich aanpast, zal overleven.

Organisaties die zich aanpassen, zullen succesvol zijn. En daarin is ook een mooie rol weggelegd voor HR. En dan heb ik het niet alleen over HR-tech of Agile werken, maar ook over meer diversiteit op de werkvloer en het toenemende belang van welzijn – in tegenstelling tot welvaart - bijvoorbeeld. Onderwerpen die ook aan bod komen tijdens het Nationale HR-jaarcongres op 8 mei aanstaande in het Koetshuis van Nyenrode Business Universiteit. Meepraten? Er zijn nog een paar stoelen beschikbaar. Meld je aan via: www.nationaalcongres.nl

Simone Lensink

Hoofdredacteur Personeelbeleid
Reacties: simone@fcklap.nl