Het is alweer eind september. Bijna iedereen is terug van vakantie en alweer een tijdje aan het werk. Het valt ons sinds een paar weken op dat er minder beweging is op de arbeidsmarkt. Houden mensen hun adem in, voor wat komen gaat? Is het stilte voor de storm? Of zitten we in een andere fase van de economie en heeft dat impact op de arbeidsmarkt?

Wat wij als specialist in HR ervaren is dat er minder beweging is op de arbeidsmarkt. Er zijn minder HR-vacatures en minder interim HR-opdrachten. Met name op senior level. Denk daarbij aan leidinggevende HR-rollen en eindverantwoordelijke HR-rollen. Zowel voor de vaste vacatures als voor interim HR-opdrachten op dit level staat een groot aantal professionals open voor een volgende stap. Alleen zijn er weinig interessante vacatures voor hen. Voor vaste banen op HR-adviesniveau zien wij ook minder beweging. Er zijn weliswaar minder vacatures maar hier is nog steeds krapte op de markt voor de vacatures die er wel zijn. Kandidaten blijven kieskeurig in het kiezen van hun volgende vaste baan. We zien ook dat salarissen zijn gestegen binnen het vakgebied.

Voor HR-interimopdrachten zien we duidelijk verandering in de markt. In 2022 ging het goed met de economie. Organisaties hebben ingezet op groei en ontwikkeling en er was veel vraag naar interim HR-professionals. In deze goede periode hebben veel HR-professionals de stap durven wagen van een vast dienstverband naar interim, zij zijn zzp-er geworden. Het was booming, tarieven stegen en er was volop werk voor zzp-ers in HR. Vanaf afgelopen zomer nam het volume aan HR-interimopdrachten flink af. Er ontstaat nu een disbalans op de interim arbeidsmarkt. Er komen nog steeds dagelijks HR-interim professionals bij, terwijl het aantal opdrachten in HR dalend is. De ‘echte’ interimmers hebben over het algemeen een vangnet voor zichzelf gecreëerd. Zij worden wat minder onrustig van een langere periode tussen twee interim opdrachten en dus zonder inkomen. Mensen die net zijn overgestapt naar het interim bestaan vinden dit erg spannend. We vermoeden dat zij wellicht op korte termijn de overweging maken om weer terug naar een vast dienstverband te gaan en te kiezen voor zekerheid.

Kortom: de markt is volop aan het veranderen en de goede economie van vorig jaar, heeft zijn sporen nagelaten. Het heeft mensen zelfvertrouwen gegeven om werk te kiezen waar ze plezier in hebben en dat flexibel in te richten. De vraag is wat er nu de komende maanden gaat gebeuren. Gaan we inderdaad een andere fase in?
Vanuit de hoeveelheid vragen die wij als Executive Search / Recruitment bureau krijgen van kandidaten, merken we dat er wat onrust ontstaat. Er zijn momenteel veel kandidaten beschikbaar voor interim HR-opdrachten. Hoe lang wil en kun je wachten tot een volgende opdracht? Heb je vragen over de arbeidsmarkt en jouw positie daarin? Herken je je in bovenstaande of twijfel je wat je nu moet doen als vervolgstap in je loopbaan? We praten graag met je verder in een persoonlijk gesprek waarin we je advies kunnen geven. Ben je geïnteresseerd in interim HR-opdrachten of juist een vaste baan in HR? We helpen je graag verder. Stuur ons je cv via cv@popartner.nl en we nemen contact met je op.