Denk je dat werkzoekenden de tijd nemen om jouw vacatures aandachtig te lezen? De resultaten van eye-tracking onderzoeken bewijzen anders. Gemiddeld wordt er 63 seconden naar een vacature gekeken, waarna bepaald wordt of de baan interessant is.
Elke seconde telt
Scannen is het nieuwe lezen. Houd daarom rekening met het online leesgedrag. We bekijken de informatie vluchtig en scannen alleen die onderdelen van een tekst die voor ons interessant zijn. Je hebt de aandacht dus maar even. Die aandacht pakken en vasthouden, dat is hét doel om de juiste kandidaten aan tafel te krijgen. Hoe doe je dat?
Verplaats je in je doelgroep
Ga na wat de doelgroep van je vacature beweegt. Leef je in, wat vinden kandidaten echt belangrijk en interessant aan de baan? Een starter vindt ontwikkelmogelijkheden belangrijk en een ervaren professional wil flexibiliteit en ruimte om hun baan vorm te geven. Neem dit als uitgangspunt om je tekst doelgericht te schrijven.
Direct en persoonliijk
Spreek je lezer direct aan door je tekst persoonlijk en vlot te schrijven. Neem bijvoorbeeld concreet iemand in gedachten tijdens het schrijven. En probeer het zo zoveel mogelijk tot leven te laten komen. Beschrijf eens hoe een werkdag er ongeveer uitziet, in plaats van het lijstje met opgesomde taken.
Efficiënte opbouw
Je trekt de aandacht met een titel en intro voor je functie en het profiel. Bedenk daarna welke informatie je als eerste geeft, daar is de meeste aandacht voor. Geef deze informatie vanuit het perspectief van je lezer. Dit verklaart de keuze om je bedrijfsinformatie meer onderaan te zetten. En vergeet niet af te sluiten met een duidelijke call-to-action. Vaak is dit een sollicitatie-button of hoe je de motivatie en het cv wilt ontvangen.
Geef complete en concrete informatie
Het klinkt simpel, maar geef complete informatie over de functie. In de top 10 grootste ergernissen bij het lezen van vacatureteksten staat op nummer 1 een onduidelijke functieomschrijving, op nummer 3 ontbrekende of onduidelijke functie-eisen en op 4 het ontbreken van een salarisindicatie. Kandidaten willen weten waar ze aan toe zijn. Heb je een salarisindicatie? Vermeld dit. Kan je concrete voorbeelden van projecten geven of laten zien? Doen! Zo krijgt een kandidaat meer beeld van de functie.
Maak het niet mooier
Vacatureteksten staan vaak vol met mooie formuleringen en clichés. Dat maakt een functie minder echt en aantrekkelijk. Maak je inhoud dus niet mooier! Neem een kandidaat eens mee in wat er minder leuk is in je bedrijf of in de functie. Niet vanuit een negatieve insteek, maar waar jullie uitdagingen liggen. Waar moet een kandidaat tegenop gewassen zijn. Bijvoorbeeld een lastige stakeholder, kun je die aan? Dit maakt nieuwsgierig en daagt mensen uit. Gebruik je creativiteit en originaliteit. Schroom niet om af te wijken, dát valt juist op!
Blogger
Marloes Wesselink
Marloes is tekstdirigent en schrijft en redigeert begrijpelijke- en ontvangersgerichte teksten. Dáár zitten ontvangers op te wachten. Ze schrijft teksten voor (nieuwe) websites, blogs, nieuwsbrieven, artikelen en interviews. Wat voor tekst het ook is, haar doel is dat teksten gevonden en gelezen worden. Een goed verhaal, zoals je dat zelf ook graag leest. www.puurschrijven.com