Ik kan het je niet aanraden; een drukke baan, een jong gezin en midden in de koop van een nieuw huis. Het zal veel van mijn generatiegenoten waarschijnlijk wel bekend voorkomen. Stiekem wil bijna iedereen hetzelfde: stappen zetten in je carrière, een leuke relatie, sociaal leven, gezinnetje, opleiding volgen, fijn huis, etc. En dat moet allemaal gebeuren in een tijdspanne van pak en beet 7 jaar vanaf je laatste studiejaar. Het kan een stressvol gebeuren zijn.

Stress is een veelbesproken onderwerp, want stress (op de werkvloer) is nog steeds beroepsziekte nummer 1. Vorige week was het weer de ‘week van de werkstress’ waarbij vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verschillende bedrijven activiteiten organiseren om deze ziekte met veel factoren tegen te gaan. Of in ieder geval bespreekbaar te maken. HR kan daar een grote rol in spelen!

Het SWZ geeft de volgende tips:

  • Probeer de oorzaken van de stress te achterhalen.
  • Ga hierover het gesprek aan met je leidinggevende, collega, bedrijfsarts, vertrouwenspersoon of bedrijfsmaatschappelijk werker.
  • Probeer heel bewust te ontspannen. Op internet vind je veel oefeningen die helpen rustig en minder gespannen te worden.
  • Probeer elke dag minimaal een half uur te bewegen. Hiermee voldoe je aan de beweegnorm en produceer je ook een hersenhormoon dat helpt te ontspannen.
  • Let op je manier van leven. Stress schreeuwt bij veel mensen om tabak en alcohol. Maar dit maakt de stress in feite alleen maar erger. Eet gezond en probeer het lichaam topfit te houden.
  • Kom je er zelf niet meer uit, overleg dan met je bedrijfsarts of huisarts over professionele hulp. Gesprekken met een bedrijfsmaatschappelijk werker of psycholoog kunnen veel betekenen.

blog_image:article_popart_15118785265a1d6f7eef264.jpg:end_blog_image

Ondertussen vraag ik me af waarom de letters H en R hier niet tussen staan?! Heeft HR hierin geen signalerende rol? Of zelfs de rol om preventieve maatregelen te stellen? Het is een kern van duurzame inzetbaarheid en vitaliteit. Van verzuim en van leiderschap. Het blijft een uitdagend en multidisciplinair vraagstuk hoe je het beste met stress om moet gaan. Laten we als HR in ieder geval bewustwording creëren en het onderwerp op de agenda houden, niet alleen tijdens de Week van de werkstress.

Vanavond voor mij een gezonde maaltijd op tafel (zonder wijntje) en daarna een lekkere avondwandeling!