Wie heeft het niet nodig? Een moment om terug te kijken, te reflecteren op de afgelopen werkperiode. Even een pitstop. Stilstaan bij de vraag hoe het met jezelf gaat. Nieuwe brandstof tot je nemen.
Door de waan van de dag, de continue dynamiek van je werk- en privéleven kom je vaak niet toe aan deze momenten.

Sinds eind vorig jaar biedt P&O Partner een persoonlijke Pitstop aan voor HR-professionals die recent geplaatst zijn bij een nieuwe werkgever. Het doel van deze pitstops is om HRM’ers een moment te gunnen stil te staan bij zichzelf. Vaar ik nog op mijn kompas, lig ik nog op koers, is het voor mij de juíste koers en moet ik eventueel bijsturen?

“Wat een prachtige locatie” (deelnemer)

Het is vrijdagmiddag, 13.00 uur. De volgende pitstop in het sfeervolle coachhuis in Leusden staat op het punt te beginnen. Patrick Dybiona en ik hebben de voorbereidingen getroffen. De ruimte waar de pitstop gaat plaatsvinden is in gereedheid gebracht. De deelnemers druppelen binnen en als de groep van 8 deelnemers compleet is, kan de pitstop beginnen.

“Beetje spannend om je meteen open te stellen, maar het ijs was wel meteen gebroken” (deelnemer)

We stellen ons aan elkaar voor. Iedereen vertelt kort iets over zichzelf.
Dan gaat het echte werk beginnen. Aan de hand van een werkvraagstuk gaan de deelnemers speedsparren. Een energieke vorm van intervisie, waarbij ieder ruim de mogelijkheid krijgt te sparren met collega HR-professionals.

“Energyboost, erg zinvol, heeft veel nieuwe inzichten gegeven” (deelnemer)

Er wordt hard gewerkt gedurende dit uur. Met veel enthousiasme worden ervaringen uitgewisseld. Iedereen luistert goed naar elkaar, inzichten worden gedeeld en adviezen worden gegeven. De energie spat ervan af! Wat opvalt is de betrokkenheid van de deelnemers. Voor ons als begeleiders heel gaaf om zo’n groep met ervaren en gedreven mensen bezig te zien als echte topsporters. Hier is een pitstop voor bedoeld!

“Het is tof om met andere HR-professionals te sparren. Veel herkenning en nieuwe inzichten” (deelnemer)

Na elke ronde speedsparren gaat er een gong. Dan is het muisstil en schrijven de deelnemers de adviezen en inzichten voor zichzelf op. Na een uur levert dit mooie resultaten op.

Hoog tijd voor een korte break. De inwendige mens wordt ook van brandstof voorzien. Een pauze die hoognodig blijkt om het tweede gedeelte van de middag weer op een genormaliseerd tempo te vervolgen. We switchen van een hoog energieniveau naar een rustiger niveau.

“Ik vind het oprecht stoer dat jullie deze oefening in de Pitstop hebben verwerkt. Iedereen ging er ook direct in mee en ik vond het erg fijn om te doen” (deelnemer)

De deelnemers gaan nu kennismaken met een compleet andere werkvorm. Een oefening om het zelfinzicht van de deelnemers verder te vergroten. Er gaat kennis gemaakt worden met het bestaan van een ruimer perspectief op de werkelijkheid.

“Normaal gesproken begrijp ik deze oefeningen niet, maar het heeft me persoonlijk geraakt” (deelnemer)

De deelnemers staan tijdens deze werkvorm stil bij een aantal persoonlijke en relevante vragen. De geleide oefening biedt antwoorden en inzichten. Deze blijken een goed startpunt om verder te onderzoeken.

“Ik zit nu soms nog na te denken met de ‘oude wijze boom in mijn rug’. Het blijft mij goed bij. Dus zeer waardevol!” (deelnemer)

Door afstemming op dit ruimere perspectief, krijgen de deelnemers nieuwe en inspirerende zienswijzen aangeboden.

“Prettig ontspannen het weekend in” (deelnemer)

Na een korte plenaire terugkoppeling van de pitstop, ronden we de middag af met een lekker hapje en drankje. En nu ontspannen en opgeladen het weekend in!

“Dit vraagt om een vervolg”

Na een tijdelijke onderbreking vanwege het coronavirus, worden de P&O Partner Pitstops na de zomervakantie weer opgestart. Uiteraard corona proof. Nieuwe data volgen binnenkort!

P.S.: Ook als je niet via P&O Partner bent gestart in een nieuwe baan, kun je behoefte hebben aan een PIT Stop. Als dit het geval is, stuur mij dan gerust een berichtje (info@popartner.nl t.a.v. Harm Keijer)