en waarom een goed portret daarbij helpt.

Stel: je bent op zoek naar een nieuwe baan, je bent beginnend ondernemer of een doorgewinterde professional die toe is aan een nieuwe stap in zijn carrière. Je hebt je koers helemaal bepaald en bent klaar om de eerste stappen in de buitenwereld te zetten. En dan blijkt dat de foto die je op je LinkedIn of je website gebruikte eigenlijk niet meer past bij je nieuwe doel. Oftewel: tijd voor een nieuw portret!

En dan begint het: wat wil je eigenlijk uitstralen, wat voor type beeld wil je, moet het glossy of heel neutraal zijn, warm en invoelend? Of toch eerder strak en zakelijk? Het zijn slechts een paar van de vragen, waarop je antwoord moet zien te krijgen.

Toen ik 12 jaar geleden besloot me op portretfotografie te gaan richten, had ik eigenlijk precies dezelfde vragen. Ga maar na: iedere fotograaf wil een eigen ‘handtekening’, een herkenbare stijl, iets dat past bij jouw unieke visie. Maar al snel merkte ik dat voor mij de kracht van een goed portret helemaal niet zit in een visuele handtekening van mij als fotograaf, maar ik vooral geïnteresseerd ben in de ‘handtekening’ van degene die ik op de foto zet. Die visie werd alleen maar versterkt toen ik las hoe de beroemde portretfotograaf Richard Avedon dat zag:

I’ve worked out a series of no’s. No to exquisite light, no to apparent compositions, no to the seduction of poses or narrative. And all those no’s force me to the “yes.” I have a white background. I have the person I’m interested in and the thing that happens between us.

Het was een eureka-moment. Mooi licht, prachtige decors, de scherpste lenzen, het kan allemaal. Maar het moet niet in de weg staan van wat voor mij het doel van een goed portret is: de kracht van degene die je portretteert proberen vast te leggen. Want niet alleen een cv maakt uit hoe we iemand beoordelen. Dat kleine fotootje op je Linkedin-profiel speelt voor opdrachtgevers wel degelijk mee. Straal je wel uit waar je naartoe wilt? En past het portret wel bij de opdrachtgever waar jij terecht wilt komen? Die match is uiteindelijk de meerwaarde van een goed portret.

Ik zie portretsessies daarom veel meer als een interview; een gesprek waarin je probeert te achterhalen wat iemand drijft, waar de kracht zit, wat iemand in de kern maakt tot wie hij/zij is. Sinds ik die aanpak heb omarmd ging het heel snel.
En daarbij maakt het mij niet uit of het nou een presentator van de NOS, een CEO van een internationaal communicatiebedrijf of een cateringmedewerker is die langskomt voor een portretfoto.

Mooi allemaal, maar hoe zit het dan met die achtergrondkleur, visagie, het licht, de beeldstijl? Natuurlijk is dat allemaal belangrijk, en voordat de camera uit de tas wordt gehaald moeten heel wat vragen beantwoord worden: voor welke branche werk je, wat is de sfeer, moet het corporate of meer editorial? Ik word vaak gevraagd om mee te denken in de hele beeldstijl van een bedrijf, als besloten wordt alle medewerkers opnieuw op de foto te zetten. Goede visagie is standaard, en na de shoot volgt een zorgvuldig selectieproces, waarin de geportretteerde volledige inspraak heeft. Voor mij zijn dat allemaal stappen naar het ultieme doel: een portret waarin mijn handtekening zo min mogelijk opvalt. Maar die van jou als geportretteerde des te meer.