“En wat zijn jouw vakantieplannen?” Vraag één van mijn collega’s mij tijdens de traditionele zomer BBQ van Heembouw. De zomervakantie staat alweer voor de deur. Wat is dat snel gegaan denk ik bij mezelf.

Als ik rondkijk zie ik al veel bekende gezichten. Aan een lange tafel rechts van mij zitten een aantal van mijn directe HR collega’s samen met één van de teamleaders van ons architectenbureau Habeon en een administrateur van het Shared Service Centre gezellig te praten. Links zie ik de algemeen directeur van de klantgroep wonen net aankomen met een aantal drankjes voor de medewerkers van zijn afdeling. Gezamenlijk staan ze bij de BBQ te wachten op hun tournedos of verse vis. Aan de grote ronde tafel recht voor me zie ik de mannen van de bouw, zij genieten lachend van hun biertjes. Het is een mengeling van oude rotten in het vak en nieuwe mensen, verschillende afdelingen en klantgroepen en mensen met diverse achtergronden en functies binnen Heembouw. Toch zie ik duidelijk een gemene deler in dit op het eerste oog zo gemêleerde gezelschap.

Het eerste selectie gesprek voor de rol van corporate recruiter bij bouwonderneming Heembouw voerde ik met HR W&S bureau P&O Partner. Ik had toen niet kunnen voorzien na zo’n korte tijd mij trots onderdeel te voelen van deze club mensen. Ik dacht ‘Heembouw creëert plekken waar mensen willen zijn’, nou kom maar op. Na dit eerste gesprek volgde er meerderen afspraken op het hoofdkantoor van Heembouw in Roelofarendsveen. Daarbij geldt altijd dat je met twee mensen aan tafel zit (of staat). Eerst kreeg ik een kennismakinggesprek en daarna volgde een tweede gesprek waarbij ik meer inzicht kreeg in de inhoudelijke kant van deze functie. Ik werd gelukkig niet onderworpen aan een standaard interview. Het waren leuke en interessante gesprekken waarbij we beiden de kans kregen een beeld te vormen van elkaar. In mijn geval werd de selectieprocedure afgesloten met een extern assessment maar dat geldt niet voor elke rol. Na het moment van de persoonlijke contractoverdracht, volgde mijn eerste werkdag, nu 100 dagen geleden.

Welkom voelde ik me eigenlijk al direct. Op dag één stond er een mooie bos bloemen op mij te wachten en lagen de autosleutel van mijn leaseauto klaar. Net als mijn mobiele telefoon en ingestelde laptop trouwens. De maanden die daarop volgde kreeg ik de kans de organisatie te leren kennen. Dit gebeurde door middel van het bezoeken van projecten, afnemen van interviews met collega’s en introductie workshops op het gebied van de cultuur, LEAN en BIM. Na afloop van deze periode was het tijd voor mijn introductie presentatie. Hierin heb ik aangegeven wat mij is opgevallen, wat mijn visie op recruitment is en waar ik nog verbeterpunten zie. Deze introductieperiode is een hele fijne manier om Heembouw, de cultuur en al haar mensen te leren kennen.

Verassend vond ik de lunch met de algemeen directeur en de financieel directeur. Samen vormen zij holding directie. Ook hier kreeg ik weer de kans elkaar te leren kennen naast dat het ook gewoon gezellig was.

Er zijn vele verschillen te noemen binnen de organisatie en toch zie en ervaar ik een homogene groep. Authentieke mensen die dicht bij zichzelf blijven en in al hun uniciteit toevoegen aan dit zo bijzondere collectief. Allen betrokken en bevlogen bij Heembouw en hun baan. Innovatie staat hier hoog in het vaandel net als uitdaging, ontwikkeling en sfeer.

Ik ben dankbaar voor de kansen die ik nu al heb gekregen. Trots dat ik al zoveel leuke en bijzondere nieuwe talenten heb mogen aannemen en daarmee een bijdrage kan leveren aan de kwalitatieve groeiambitie van deze organisatie. Blij dat het ook gewoon heel gezellig is en er dagelijks gelachen wordt.

“Wat ik deze zomervakantie ga doen? Dat zal ik je vertellen”, antwoord ik, terwijl ik slokje van mijn witte wijn neem.

blog_image:article_popart_150522283659b7e0b411e97.png:end_blog_image

Vijf opvallende Heembouw feiten voor mij

1. Dat mijn verwachting van deze organisatie voorafgaand aan mijn sollicitatie matcht met de realiteit.
- Denk aan een kwalitatieve online presentatie met foto’s van veel en lachende mensen, mooie projecten en no nonsens tekst

2. De goede sfeer die hier heerst.
- De meeste mensen hebben oprechte interesse en het beste met elkaar voor. Er werken hier opvallend veel Peter’s trouwens

3. Dat de klant écht voorop staat.
- Heembouw heeft een eigen architecten bureau, Habeon (dat naar mijn bescheiden mening echt pareltjes van ontwerpen maakt) en het primaire werkproces is opgedeeld in klantgroepen ipv bijvoorbeeld op vestigingsniveau. Dit geeft de kans turn key projecten te kunnen doen en dus echt toegevoegde waarden leveren aan de opdrachtgever

4. De betrokken en bevlogenheid van iedereen die hier werkt.
- Naar aanleiding van het medewerkers betrokkenheidsonderzoek uitgevoerd in april afgelopen jaar door Effectory ( www.effectory.n) mag Heembouw zich: “Beste Werkgever’’ noemen met drie sterren.

5. Dat je echt de mogelijkheid krijgt jezelf uit te dagen en ontwikkelen.
- Wat ik hier al heb mogen doen in die paar maanden dat ik hier werkzaam ben is echt te gek. Zo had ik ook nog nooit een blog geschreven en die is nu toch maar mooi gepubliceerd!