Wat hebben klassieke muziek, topsport en HR met elkaar te maken? Meer dan je denkt.

Afgelopen zaterdagavond keek ik naar een herhaling van het programma Zomergasten met Eberhard van der Laan, de vorige week overleden burgemeester van Amsterdam. In het programma vertelde hij over een beroemde orkestdirigent die hem had geïnspireerd met de uitspraak: “Don’t disturb the orchestra”.

Het gaat om de voorbereiding, zei Van der Laan. Een uitstekende voorbereiding is key. Heb er vertrouwen in, laat de mensen het doen. Dan kun je het loslaten en zul je zien dat het vanzelf goed gaat. Zonder steeds te hoeven bijsturen als leidinggevende. Daarmee verstoor je soms onnodig het proces.

En die voorbereiding is ook essentieel in de topsport. Volgens Olympisch kampioene zwemster Ranomi Kromowidjojo leidt “het juiste proces tot het juiste resultaat”. Dus: eindeloos trainen, op gezette tijden rusten, goede voeding en mentaal sterk zijn. Oog voor ieder detail in de voorbereiding, heeft effect op het gewenste resultaat. Zij leeft vanuit dat motto en gelooft in het resultaat dat dat oplevert.

Inspirerende woorden, zeker ook voor HR-professionals. Ook in ons dagelijks werk valt of staat alles met een goede voorbereiding. Een uitgedacht projectplan bij het implementeren van een nieuw project. Goede en tijdige communicatie bij een reorganisatie of grote veranderingen. Stakeholder management om de verwachtingen en belangen van alle betrokkenen in goede banen te leiden. Het vinden van juiste mensen in je team. En zo kan ik nog even doorgaan. Er is veel geschreven over hoe dingen anders, beter, efficiënter gedaan kunnen worden. Alles met als doel een optimaal resultaat. Maar een simpele zin als “Don’t disturb the orchestra” zet mij aan het denken. Veel ingewikkelder hoeft het niet te zijn.

Als leidinggevende of projectleider zie je soms problemen of wrijving van verre aankomen. De mensen met wie je samenwerkt, moeten hun eigen ding kunnen doen. En als zij een bal laten vallen tijdens de voorbereiding, geeft dat nieuwe gespreksstof en komt het resultaat ten goede. Een misser in het proces kan soms dus juist effectief zijn. Laat het maar gebeuren. Wrijving geeft glans!

Klassieke muziek, topsport of HR: met een goede voorbereiding kun je vertrouwen geven in de mensen die het resultaat gaan neerzetten. En als dirigent, trainer of leidinggevende moet je het durven loslaten. Vertrouw erop dat deze grondige voorbereiding een mooi resultaat gaat brengen. Blijf niet sturen op het moment suprême, maar biedt begeleiding waar nodig. Of het gaat om een prachtig muziekstuk ten gehore te brengen, een gouden medaille winnen of een mooi bedrijfsresultaat, iedere professional werkt toe naar een mooi resultaat.

Het fragment uit Zomergasten is terug te zien via deze link, met op 1.55 min. "Dont’t disturb the orchestra": https://www.vpro.nl/programmas/zomergasten/kijk/afleveringen/2017/eberhard-van-der-laan.html