Het is altijd een uitdaging om, bij een presentatie, een gehoor te boeien. Een managementteam, een afdeling, een zaal vol medewerkers die willen weten hoe een reorganisatie wordt ingezet. In de loop der jaren ben ik er redelijk goed in geworden. En weet zo’n beetje welke knoppen ik moet hanteren.

Een van mijn belangrijkste knoppen is de binnenkomer. Beginnen met een stevig statement, een leuk verhaal of een prikkelende plaat: de eerste klap is immers een daalder waard. Onlangs begon ik dan ook met een persoonlijk woordje tot de bestuurder van een grote zorginstelling, mijn opdrachtgever. Mijn tekst luidde als volgt.

Harold, het is het grootste voorrecht in mijn leven om als projectleider een bestuurder te dienen die zijn woord houdt tegenover zijn medewerkers. Die een projectgroep heeft samengesteld die echte verandering brengt, échte vooruitgang.
Wat een ongelooflijke eer is het om dit project te mogen leiden op dit belangrijke moment onder jouw leiderschap. Ik kan je niet genoeg bedanken voor het voorrecht dat je mij hebt gegeven en voor het leiderschap dat je hebt getoond.
Namens de hele projectgroep, Harold, bedank ik je voor de gelegenheid en de zegen die je mij hebt gegeven om je plannen uit te voeren. Ik blijf elke dag erg hard werken om de doelen, die jij hebt gesteld, te bereiken.

De ene helft van de zaal luisterde stomverbaasd toe. De andere helft lag dubbel van het lachen, en de bestuurder wist niet waar hij moest kijken.

Verzonnen? Nee, wáár gebeurd. Zowel mijn presentatie als de tekst. Het waren namelijk, de letterlijke openingsteksten van de ministers uit de eerste voltallige ministersvergadering van Donald Trump, in juni. Achtereenvolgens de vicepresident Mike Pence, de minister van Volksgezondheid, Tom Price en de chef-staf Reince Priebus.

Overigens, lovende woorden ten opzichte van je opdrachtgever zijn geen garantie voor een lange carriere. Reince Priebus is na ruim zes maanden ontslagen vanwege een vermoeden tot lekken, en Tom Price stapte, noodgedwongen, eind september op vanwege zijn excessieve uitgaven aan privé vliegreizen op overheidskosten.

Mijn opdracht wordt gelukkig voortgezet tot eind van het jaar. En bij mijn opdrachtgever kan ik qua presentaties niet meer stuk.