Het gaat goed met Nederland en dat merken we op de arbeidsmarkt. De economie blijft groeien, het aantal banen en vacatures stijgt en de werkloosheid daalt. Als we terugkijken, zien we dat de arbeidsmarkt binnen één jaar enorm is veranderd.

Veranderingen binnen HR
Binnen het HR vakgebied zien we deze veranderingen ook duidelijk. De vraag naar HR-professionals is flink gestegen in 2018 en we zien dat HR-professionals steeds vaker van baan wisselen. Sterker nog, HR-professionals en met name specialisten en academische business partners, worden schaarser. Kandidaten hebben het in deze markt voor het kiezen en kunnen nóg kritischer zijn bij het vinden van een nieuwe baan. Verder zien wij HR-professionals hun baan opzeggen om als zelfstandige te gaan werken, maar ook freelance HR-professionals die juist nu in dienst treden bij opdrachtgevers.

Een interessante uitdaging voor P&O Partner. Welke informatie krijgen wij uit de markt als we kandidaten actief benaderen voor vacatures? Hoe kan een opdrachtgever kandidaten al tijdens het sollicitatietraject blijven boeien en aan je binden? En is de 100% match wel zo ideaal? Dit zijn veelvoorkomende gespreksonderwerpen geweest in onze samenwerking met opdrachtgevers het afgelopen jaar.

Diepgang en coaching
We kregen het in 2018 niet alleen drukker bij P&O Partner door meer opdrachten, ook hóe wij werken is sterk veranderd. We blijven investeren in een goed kennismakingsgesprek met opdrachtgever én kandidaten. Een open gesprek met diepgang en ruimte voor advies en coaching waar nodig. Daarnaast zien we dat er per vacature veel minder actieve sollicitaties binnenkomen. Dat vraagt van ons team meer tijd, inspanning en focus op het searchen, benaderen en interesseren van potentiële kandidaten. In een sollicitatieprocedure is de combinatie van snel schakelen, eerlijke adviezen en feedback essentieel. We merken dat vrijwel iedereen, of je nou junior, medior of senior bent, het waardevol vindt dat wij die spiegel voorhouden en vragen stellen die je aan het denken zet. Kandidaten hebben vaak meerdere sollicitaties en opties tegelijk lopen en kunnen kiezen. Dát is ook moeilijk. Zij kunnen zich permitteren om kritisch te zijn, maar vrezen soms ook dat ze de verkeerde keuze maken. Door goed te luisteren en de juiste vragen te stellen, komen zij zelf tot een keuze voor de baan die het beste past. Betekenisvol werk geeft een kandidaat voldoening. Daarnaast zijn verzoeken om flexibel te werken aan de orde van de dag.

 Kandidaat heeft de regie
Niet alleen heldere adviezen zijn voor kandidaten van groot belang, ook voor opdrachtgevers. Zij weten dat de markt verandert en merken dat het moeilijker is om zelf een vacature te vervullen. Ze vóelen dat ze de regie niet meer hebben bij het invullen van vacatures. Zoals die ene kandidaat die zich na het arbeidsvoorwaardevoorstel alsnog terugtrekt en een aanbod elders accepteert. Of die andere kandidaat die het sollicitatietraject vertraagt of ineens niets meer van zich laat horen. Zomaar, zonder reden. Hier is zelfs een woord voor: ghosting. Gelukkig hebben wij dit zelf afgelopen jaar niet meegemaakt. Voor werkgevers is dit de nieuwe realiteit. De regie ligt bij de kandidaat!

Hoe bind je een kandidaat aan jouw organisatie?
Werving & Selectie kost werkgevers meer tijd. Het oude ‘post & pray’ principe bij vacatures levert te weinig goede kandidaten op. De skills om zelf kandidaten actief te searchen en benaderen zijn vaak niet aanwezig en men heeft onvoldoende inzicht in en kennis van de huidige arbeidsmarkt. Dit horen we vaak terug als we gebeld worden om te helpen bij het vervullen van een vacature. P&O Partner heeft haar opdrachtgevers hierin bijgepraat het afgelopen jaar en op die manier een inkijkje gegeven in de veranderende markt. Dat de nieuwe omstandigheden aanpassing vereisen van opdrachtgevers, is logisch. Niet alleen de kandidaat moet tijdens het gesprek laten zien waarom hij/ zij graag bij een opdrachtgever wil werken. Als potentiële werkgever moet je ook laten zien waarom de kandidaat graag bij jóuw organisatie zou moeten willen werken. Een soepele sollicitatieprocedure en aandacht voor de ‘candidate experience’ kan het verschil maken.

Run op recruiters
In 2018 is schaarste ontstaan in met name specialistische rollen op het gebied van HR Analytics, Compensation & Benefits en Recruitment. We hebben zelfs een run zien ontstaan op recruiters. De grote vraag naar recruiters heeft ervoor gezorgd dat zij veelvuldig actief benaderd worden en vaker hun vaste baan opzeggen om als interim recruitment professional te starten. Het is dan ook niet verrassend dat de salarissen en tarieven van Recruiters in 2018 zijn gestegen.

Nieuwe search skills
2018 kenmerkte zich door een groeiende economie en een snel veranderende  arbeidsmarkt. Dit heeft ons nieuwe search skills opgeleverd en veel goede en mooie gesprekken met opdrachtgevers en kandidaten. Vanuit onze HR expertise durven we creatief naar profielen te kijken, geven we eerlijke adviezen en komen we samen tot resultaat. In 2019 zal de economie blijven groeien, wel minder hard dan in het afgelopen jaar. Met ons P&O Partner-team gaan we vol werkplezier en vertrouwen 2019 in: ons jubileumjaar.