In een eerdere column had ik het al over het feit dat we in deze (werk)wereld vooral gestrest zijn. Vaak wordt hierbij gedacht dat het allemaal teveel is om mee om te kunnen gaan. We kunnen het simpelweg niet aan. Dat geldt voor een deel van ons. Het andere deel heeft juist stress omdat er te weinig gebeurt. En zie hier de opvolger van de ‘burn-out’: de ‘bore-out’!

Bore-out?

Wat is dat dan, een bore-out? Je hebt weinig te doen op je werk, je vindt het werk saai of ziet jezelf het werk niet voor een langere tijd doen. Je wilt natuurlijk niet dat anderen dit merken, dus probeer je het te verbergen. Als jij je verveelt en dit niet aan anderen wil tonen, is het moeilijk de dag door te komen. Je wilt worden gezien als iemand die ijverig is en hard werkt, dus spreid je de taken uit over een lange periode. Daarnaast vul je jouw werktijd misschien met privézaken. Dit is stressvol en kost veel mentale energie. Dit uit zich in het hebben van te weinig energie, last van somberheid, het hebben van een kort lontje en ook de nachtrust ontkomt niet aan de bore out.

Vooruit gang zien en voelen

Toch kun je er zelf iets aan doen, ook in deze huidige Coronatijd. Ga iets nieuws leren. Het maakt niet uit wat je wil gaan leren, als het je maar raakt. Of het nu golfen is, met je jongste aanwinst naar de puppy cursus of een online cursus Spaans, dat maakt niet uit. Het gaat er om dat door de nieuwe activiteit een nieuw en vooral ander perspectief creëert. Als mens willen we graag vooruit gang zien en voelen. Op de uitzichtloze periode van thuiswerken hebben we geen invloed. Over de voortgang en het succes van je eigen training wel. Dat stimuleert. Dat maakt blij!

En verder, een van allergieën biecht ik direct op: acteer niet als slachtoffer. Ja, het is ons allemaal overkomen, de periode van Covid-19 met alle gevolgen die daarbij horen. Ook jij wordt daarmee geconfronteerd. Maar alsjeblieft, stop met wachten op betere tijden. Neem zelf de regie. Ben je je huidige baan zat? Ga dan eens solliciteren en wellicht kom je door het voeren van gesprekken er achter dat je eigen baan nog lang zo gek nog niet is. Of de andere kant: je wordt geraakt door de aanstaande nieuwe baan. In beide gevallen heb je een winstsituatie te pakken. En zo zijn er vele andere voorbeelden te verzinnen. Wat doe ikzelf? In het najaar mag ik een nieuwbouwwoning betrekken. Ik verdiep me thans in de haalbaarheid van mijn wensen in relatie tot de esthetische en praktische mogelijkheden. Ik leer, ik leef!