“Ben jij al klaar voor de zomer?” Ontzettende rotvraag.
Maar durf jij te zeggen dat je gezond bent? Wie helpt jou een gezonde levensstijl te hanteren? Helpt jouw bedrijf erbij?

Het is al een tijdje bekend dat we teveel en te lang zitten. Van de auto naar de bureaustoel en na de autorit terug naar huis lekker op de bank ploffen (met de laptop op schoot werk ik bijvoorbeeld aan dit blog…).

Steeds vaker kan HR thema’s als vitaliteit en duurzame inzetbaarheid op de agenda zetten, maar met de zomer in aantocht kan een extra zetje geen kwaad. Deze tijd van het jaar maakt ‘bezig zijn met je eigen vitaliteit’ wel wat makkelijker. De temperatuur is aangenaam, het zonnetje schijnt en gezonder eten lijkt makkelijker. Hopelijk helpt het vitaliteitsbeleid in jouw organisatie ook een handje. Voor jezelf is het de kunst om het werkbaar te maken. Wandelen in je lunchpauze, loop even naar je leidinggevende ipv een mail te sturen, ga op de fiets naar je werk en deel een gezonde snack met je collega’s.

Ik fiets heel graag naar mijn werk en had het geluk dat kantoor 20 minuutjes fietsen was. Sinds 1 mei zijn we verhuisd naar Zeist en is het opeens 13 km geworden. Pittig stuk fietsen als ik niet bezweet en vermoeid wil aankomen. Na 3 weken met de auto filerijden, chagrijnig thuiskomen en me een zak aardappelen voelen maakte ik het voor mezelf werkbaar door nu met een elektrische fiets naar mijn werk te gaan. Ik ben er sneller dan met de auto, krijg weer beweging, kom met een frisse neus en hartstikke vrolijk aan. Heerlijk!

En ik weet dat ik het volhoud omdat ik met collega Michiel een weddenschap heb, hij houdt wel van een weddenschapje... Allebei willen we minimaal de helft van onze werkdagen met de fiets, anders de hele week de vaatwasser uitruimen… Ook al zit ik dan ook even niet achter mijn bureau, ik ga toch liever fietsen dan dat ik de vaatwasser uitruim!

Het doel van een vitaliteitsbeleid is niet om bikiniproof te worden, maar wel om gezonder en vitaler te zijn. Want het gaat echt op: een gezonde werknemer is een blije werknemer. Nu jij!