De kracht van muziek is ongekend. Sinds een jaar woon ik vlak aan de hei. Direct nadat ik er kwam wonen kocht ik hardloopschoenen. Met vallen en opstaan (soms letterlijk) kom ik steeds verder. De ene keer gaat dat beter dan de andere. Een keer merkte ik tijdens het lopen direct al dat het ‘m niet ging worden die dag. Alles deed pijn. Ik besloot mijn rondje in te korten en verheugde mij al op de douche en de koffie. Ik deed mijn oortjes in en zette ik muziek op.
Wat er daarna gebeurde was fascinerend. Ik kwam in een lekker ritme. De pijn verminderde, en de zon brak ook nog eens door. Ik voelde me steeds lekkerder. Uiteindelijk liep ik tot mijn eigen verbazing ruim 10 km! Zonder muziek was het die ochtend niet gelukt. De muziek op mijn oortjes gaf mij kracht.
Deze ervaring zal iedereen wel eens gehad hebben. Tijdens sporten, klussen in huis of ’s avonds laat, dansend in een club. Muziek geeft je energie. Muziek zet je aan tot actie. Muziek brengt je in beweging. Dat is niets nieuws. Maar hoe kun je hier als bedrijf voordeel uit halen? Ik heb een aantal uiteenlopende voorbeelden voor je.
Sonic Branding
Reclamemakers weten als geen ander dat beslissingen worden genomen op basis van emotie. En er is niets anders dat je emotie zo snel kan beïnvloeden als muziek. Steeds meer bedrijven ontdekken de kracht van ‘sonic branding’. Dat gaat verder dan een reclamedeuntje. Het is een complete geluids-huisstijl, die net als een visuele huisstijl bij alle uitingen gebruikt wordt, in verschillende jasjes. Sonic branding is niet nieuw, het wordt al jaren toegepast door Intel, Apple en Microsoft (de opstart van de computer), T-mobile en Netflix. Door de enorme groei van audio-visuele content, maar ook bijvoorbeeld door de opkomst van podcasts en social media volgen steeds meer bedrijven die voorbeelden.
Muziek op de werkvloer
71% van de werknemers is productiever dankzij muziek op de werkvloer, volgens een onderzoek van Randstand, uitgevoerd door R2 Research in 2012. In datzelfde onderzoek gaf 50% van de respondenten aan dat muziek zorgt voor minder verzuim. Toch is het gebruik van geschikte muziek op de werkvloer is niet eenvoudig. Inspirerende muziek voor de één kan vreselijk zijn voor de ander. Er is ook locaties waar muziek niet werkt, zoals bijvoorbeeld een bibliotheek. In algemene zin kan je zeggen: muziek werk goed bij repeterend werk of in een luide omgeving. Het werkt voor de meeste mensen minder goed bij rekenen, analyseren, complexe dossiers en bij leren of studeren.
De verbindende kracht van muziek
Bij muziek op de werkvloer zijn de wensen van de werknemers essentieel., dus goede communicatie is van belang. Dat heeft nog een bijkomend voordeel: wanneer je dieper ingaat op persoonlijke muzikale voorkeur, dan ontstaan er vaak onverwacht mooie gesprekken tussen collega’s. Dat merk ik iedere keer tijdens de workshops die ik over dit onderwerp geef. Mensen delen dan persoonlijke verhalen over de betekenis van een bepaald liedje in hun leven. Muziek werkt enorm verbindend.
Wat vind je mooi? Waar denk je dat je collega graag naar luistert? Welke emoties roept het bij hem of haar op? En waarom? Collega’s leren elkaar op een andere manier kennen en waarderen.
Effectieve communicatie
Effectief communiceren begint met luisteren. Luisteren met volle aandacht. Om dat zelf te ervaren raad ik iedereen aan het volgende eens in de praktijk te brengen: kies een liedje of een muziekstuk dat je prachtig vindt. Gun jezelf een paar minuten. Ga ontspannen zitten en doe niets anders dan luisteren naar die mooie muziek. (het liefst met een goede koptelefoon.) Concentreer je op wat je hoort. Wat trekt de aandacht? De zanglijn? De solo? Het ritme?
Focus je op verschillende elementen: drums, zang, akkoorden. Wat valt er nog meer op? Geluidseffecten? Dynamiek (hard-zacht)? Let erop hoe alles perfect in elkaar valt en samengaat. Focus je op alle details die je hoort en probeer voor jezelf te bepalen wat het nou precies is, wat je aantrekt in die muziek. Is het de wending die je ook na duizend keer luisteren nog altijd kippenvel bezorgt? Zit het in de tekst? Is het het ritme? Of de combinatie van het totaal? Je zal zeker nieuwe dingen horen die je nog nooit eerder opgevallen waren. Het is een wonderlijke ervaring.
De volgende keer dat je met een collega bij het koffieautomaat staat, luister dan met dezelfde aandacht en interesse. Er zal er een wereld open gaan.
Welke ervaring heb jij met muziek op de werkvloer?