Een goed begin is het halve werk! Met een goede voorbereiding ben jij goed op weg naar jouw nieuwe job. Mijn collega Hanne heeft eind mei een blog geschreven met 7 tips & tricks voor een sterk CV. Zij geeft hierin tips hoe jij jezelf zo goed mogelijk op papier profileert, aangezien dit vaak het eerste selectiemiddel is. Maar stel, je bent met deze 7 tips van Hanne uitgenodigd voor een interview, hoe kan je je hier zo goed mogelijk op voorbereiden? Deze 7 gouden tips & tricks ga ik met jou delen!

1. Wederom hier de belangrijkste tip: wees jezelf! Hanne gaf dit ook aan als de belangrijkste tip, maar zeker ook in het interview is dit erg belangrijk. Je hebt de werkgever al overtuigd met jouw aansluitende CV, nu is het tijd te laten zien wie jij als persoon bent. Gebruik geen onnodig moeilijke woorden, probeer rust te behouden en luister goed.

2. Wees flexibel en denk mee. Als een Recruiter jou belt om in te plannen voor een eerste interview, doet hij of zij dit rekening houdend met andere stakeholders die betrokken zijn bij dit interview. Op het moment dat jij op geen enkel voorgesteld moment beschikbaar bent voor een interview, kom met een alternatief. Jij wilt die baan, dan is het cruciaal om te laten ziet dat je dit wilt en dat je bereid bent andere afspraken af te zeggen/verzetten. Natuurlijk zal een Recruiter er begrip voor hebben dat bepaalde tijdstippen niet altijd uitkomen, maar probeer hierin altijd met de Recruiter mee te denken.

3. Lees jezelf in. Grondige voorbereiding geeft een goede eerste indruk aan tafel. Zorg dat je weet met wie je aan tafel zit, bekijk hun LinkedIn pagina’s al en lees over de organisatie. Ook is goede voorbereiding op de vacante rol zelf belangrijk. Begrijp je de vacature goed genoeg? Zoniet, schrijf je vragen op zodat je deze in het interview kan stellen.

4. Wees op tijd. De basics ken je vast al, maar dat maakt ze niet minder belangrijk: meld je 10 minuten van tevoren. Zorg er ook voor dat je niet naar rook ruikt als je het gesprek in gaat, dat sigaretje mag even wachten. Qua kleding, doe aan wat bij jou past. Natuurlijk hangt het volledig af van de branche en functie waar je voor solliciteert, maar iets netter in het eerste gesprek wordt altijd gewaardeerd.

5. Blijf rustig. Je zit aan tafel met jouw gesprekspartners en zij beginnen vaak het interview met een voorstelronde. Ben je zenuwachtig? Op het moment dat je merkt dat jouw gesprekspartners dit zien, kan je het rustig aangeven. Belangrijk is dat je niet dichtslaat. Luister goed naar de vragen en beantwoord ze op jouw manier. Alleen dan zullen ze jouw ware persoonlijkheid zien. Straal energie uit en laat zien dat jij deze baan wilt, enthousiasme is altijd goed. Laat ze ook zien waarom jij de juiste kandidaat voor deze rol bent, bijvoorbeeld door jouw aanpak in werk of jouw competentiedrijfveren.

6. Stel vragen. Iedere Recruiter kan het waarderen als je het gesprek hebt voorbereid en jij vragen stelt over eventuele onduidelijkheden in de rol of organisatie. Dit betekent niet alleen dat jij je hebt ingelezen, maar ook dat je de tijd met hen aan tafel waardeert en daar alles uit probeert te halen om te laten zien dat jij de juiste kandidaat bent. Vraag ze bijvoorbeeld hoe ze aankijken tegen actuele thema’s of ontwikkelingen op jouw vakgebied.

7. Jouw interview zit er bijna op! Zorg er altijd voor dat jij alle gesprekspartners bedankt voor hun tijd. Geef iedereen netjes een handje en wees trots op jezelf dat je dit gedaan hebt. Als je thuis komt, denk even na wat je vond van het interview. Vond je het een prettig interview? Dan kan je dit altijd nog even mailen als bedankje naar de Recruiter. Dit waarderen ze altijd!

Ik hoop dat de CV-tips van Hanne en die van mij jou zullen helpen naar jouw volgende droombaan! Heb je vragen over jouw CV of over jouw geplande sollicitatiegesprek? Wij kunnen altijd even met je meedenken. Succes!