Tijdens de zomerperiode herhaalt de Nederlandse televisie de leukste series en afleveringen van het afgelopen seizoen. Omdat wij onze bloggers ook een vrije zomer gunnen, zullen wij 3 van de populairste blogs herhalen. Deze 3 zijn:

28-03-2017 https://popartner.nl/blogs/1/4tbzlh-dromen-zijn-geen-bedrog
23-05-2017 https://popartner.nl/blogs/1/i8bv2l-7-tips-en-tricks-voor-een-sterk-cv
10-03-2015 https://popartner.nl/blogs/1/2h4hyy-hét-buikgevoel!-

Deze week de nummer 2.


7 tips en tricks voor een sterk CV

Als je op zoek gaat naar een nieuwe baan, is een goed cv van groot belang. Hoe wil jij je presenteren? En hoe vertaal je dat naar je cv? Wat is eigenlijk een goed cv? Goed om hierbij te bedenken is dat recruiters cv’s voornamelijk screenen. Ze hebben weinig tijd, en willen snel kunnen zien of iemand geschikt zou zijn. Jouw cv moet dus meteen een goede indruk geven van jou en je ervaring, plus prettig leesbaar zijn. Hoe je dit doet? Ik geef je hier wat tips en tricks.

1. De allerbelangrijkste tip: blijf jezelf. Overdrijf niet te veel en blijf vooral bij de waarheid. Verzin geen extra opleidingen, verantwoordelijkheden of competenties om bij de vacature te passen. Heb je ‘gaten’ in je CV, probeer deze zoveel mogelijk te verantwoorden met jouw nevenactiviteiten, vrijwilligerswerk of gevolgde cursussen. Bij iedere vraag die je jezelf stelt, blijf bij jezelf en doe vooral wat jij mooi vindt. Over smaak valt niet te twisten maar zorg dat jouw cv uitstraalt wat jouw persoonlijkheid is.

2. Kies voor een overzichtelijke lay-out. Een slordige opmaak van je cv nodigt niet uit om verder te lezen. Een goed gestructureerd en overzichtelijk opgebouwd cv straalt professionaliteit en kwaliteit uit. Kies daarnaast een lay-out stijl die bij jou past. Met kleuren, lettertype en grafische vormen kun je bijvoorbeeld jouw CV karakter mee geven. Tip: cv's met opsommingstekens lezen prettiger dan cv's met lange volzinnen.

3. Specificeer de inhoud. Gids de lezer door jouw profiel en benadruk waarom jij die geschikte kandidaat bent. Doe dit bijvoorbeeld in een korte profielschets van jezelf en vermeld jouw belangrijkste karaktereigenschappen en competenties. Gebruik bij voorkeur geen beschrijvingen als 'enthousiaste strategisch denker ' en 'kan zowel in een team als zelfstandig goed werken'. Dit zijn veelgebruikte clichés die uiteindelijk niets zeggen. Sluit je cv af met jouw hobby's/interesses/nevenactiviteiten, dit geeft een cv persoonlijkheid! Tip: benoem bij werkervaring ook door jou behaalde resultaten waar je trots op bent, schrijf het output-gericht op met concrete resultaten en afgeronde projecten . Daarmee laat je je toegevoegde waarde zien aan je toekomstige werkgever.

4. Durf te kiezen! Probeer de lengte van je cv te beperken tot maximaal twee A4’tjes. Cv’s van vier of vijf pagina’s worden niet van A tot Z gelezen door recruiters met weinig tijd. Alle informatie die niet relevant is voor de baan waarop jij solliciteert kun je weglaten. Tip: gebruik om ruimte te besparen geen logo's van werkgevers, onnodige witregels en beschrijf oudere werkervaring kort en bondig.

5. Doe je huiswerk. Een cv moet niet alleen laten zien wat jij hebt gedaan maar ook waarom jij de juiste kandidaat bent voor de baan. Zoek zoveel mogelijk aansluiting tussen jouw CV en de gevraagde functie-eisen en gezochte werkervaring en benoem deze punten. Lees je dus als eerste goed in in het vacature profiel en de organisatie, en weet wat er van jou als kandidaat gevraagd wordt. Tip: gebruik niet een standaard cv, maar maak voor iedere sollicitatie een nieuw cv met de juiste focus.

6. Gebruik een passende foto. Steeds meer mensen plaatsen een (pas)foto op hun cv, maar nog steeds is het een kwestie van smaak of je dat wilt doen. Als je een foto wilt gebruiken let dan goed op het soort foto dat je gebruikt. Trouwfoto’s, onscherpe foto’s, mooie poses in een strapless avondjurk of juist heel statig achter een groot bureau: deze zijn niet geschikt voor op een cv. Hetzelfde geldt voor je emailadres, ‘gekke’ emailadressen als ‘jolien_de_beste@’ en ‘bobbybob1981@’ komen niet professioneel over. Tip: twijfel je of je een bepaalde foto moet gebruiken? Vraag je dan af of jouw uiterlijk relevant is voor de functie waarnaar je solliciteert.

7. Pas je social media aan. Recruiters googelen de kandidaten van wie ze een cv hebben ontvangen. Let dus op dat jouw professionele social media-profielen (zoals LinkedIn) inhoudelijk gelijk zijn aan het cv wat jij verstuurt. Pas verder op met wat je plaatst op social media en de foto's die op jouw Facebook staan. Wil je dat je toekomstige werkgever jouw dronken comments/foto’s ziet? Tip: denk na voordat je iets plaatst, maar zet je facebookprofiel ook op ‘prive’, zodat toekomstige werkgevers niet alles kunnen zien wat jij niet wilt dat ze zien.

Ben je niet zo creatief en heb je wat inspiratie nodig? Google dan eens op 'cv' en kijk dan bij afbeeldingen. Heb je vragen, mail mij gerust, dan lees ik met je mee. Veel succes!