Iemand vroeg mij onlangs wat ik het allerleukste vond in 25 jaar P&O Partner. Waar krijg ik nou echt energie van en vertel ik over als ik thuiskom? Een mooie en verfrissende vraag die mij laat terugkijken en reflecteren.

In het eerste jaar in 1994 vervulde ik de HR interim-opdrachten zelf. Dat waren vier cruciale momenten. De HR-opdracht binnenhalen is het eerste feestje. Zij huren mij in en ik voeg iets toe aan HR. Het opmaken van de eerste factuur aan het eind van de maand is ook bijzonder. Vervolgens is het spannend of de factuur wordt betaald en als dan het bedrag is overgemaakt is dat weer een feestelijk moment. Tot slot is een tevreden opdrachtgever en/of een verlenging van mijn interim-opdracht ook een must om met plezier te blijven werken.

Er zijn heel wat interim HR-Professionals die in de loop van de jaren hun eerste opdracht hebben vervuld via P&O Partner. Zij herkennen ook dat gevoel van het scoren van de eerste opdracht. Het gevoel om ineens ondernemer te zijn, geeft naast de HR-inhoud een extra kick. Ik heb het altijd extra leuk gevonden om HR-professionals aan hun eerste opdracht te helpen. En stiekem denk ik ook wel eens dat ik hen daarbij wat heb bevoordeeld.

Eind jaren negentig was P&O Partner een echt bureau geworden. Maar onze drie jonge kinderen hadden natuurlijk geen flauw idee wat ik op dat kantoor aan het grachtje aan het doen was. Ik vertelde thuis wel over de plaatsingen en op een bepaald moment ontstond het idee om bij drie plaatsingen in de week op vrijdagavond uit eten te gaan. Ineens was er volop belangstelling voor mijn werk en leefden zij volop mee. Later is de afspraak uitgebreid naar vijf plaatsingen met als beloning een bezoekje aan een pretpark. Soms was het een hele week spannend welk aantal bereikt zou worden. De teleurstelling als het aantal plaatsingen waarop was gehoopt niet gerealiseerd was, was dan wederzijds.

Ons bestaansrecht is het bemiddelen van HR-professionals. Soms gaat een bemiddeling in de eindfase totaal onverwachts door. Een andere keer denk je dat het niet meer mis kan gaan, maar een kandidaat of opdrachtgever kan dan toch anders beslissen. Het blijft een “kick-moment” als opdrachtgever en HR-professional hebben besloten te gaan samenwerken. Ik ben er trots op dat het mij in 25 jaar P&O Partner gelukt is meer dan 1000 keer de juiste kandidaten te koppelen aan opdrachtgevers. Ik ga dat heerlijke gevoel van verbinden zeker missen als ik volgend jaar niet meer werk voor P&O Partner, want verbinden zit toch wel in mijn genen.

Dat de oudere HR-professional het lastig heeft op de arbeidsmarkt is algemeen bekend. Ik heb het altijd belangrijk en een uitdaging gevonden om ook kandidaten voor te stellen die wat “zwaarder en ouder” zijn dan het opgestelde profiel van de opdrachtgever. Recent heb ik een kandidaat van 62 jaar bemiddeld naar een vaste HR-functie; daar krijg ik energie van!

Dat we op een zorgvuldige en persoonlijke manier werven, wordt vooral bevestigd als een kandidaat die we hebben afgewezen voor een functie, ons daarna inschakelt voor het vervullen van een vaste of interim HR-functie bij zijn/haar huidige werkgever. Deze kandidaat vertrouwt onze wijze van werken en daar krijg ik dan weer energie van.

Terwijl ik dit artikel schrijf, merk ik dat ik mooie herinneringen heb en dat er veel anekdotes te vertellen zijn over 25 jaar P&O Partner. Ik heb altijd plezier gehad in het samenwerken met kandidaten en opdrachtgevers en in het opbouwen en leiden van het bureau. Het is fijn leiding te hebben gegeven aan het team van P&O Partner; een team dat met veel inzet, humor, betrokkenheid en oog voor het resultaat samenwerkt.

In 2016 heb ik de leiding overgedragen aan Jan-Willem. Samen met Hanne geeft hij P&O Partner op een professionele wijze een succesvolle toekomst merk ik. Dit geeft mij de ruimte om me te gaan richten op andere activiteiten waar ik ook energie van krijg. Binnenkort is ons 25-jarig jubileum en neem ik alvast afscheid van velen van jullie. Ik werk daarna nog door tot eind 2019. Daarna stop ik echt met het werken bij P&O Partner. In december schrijf ik mijn laatste blog voor P&O Partner en dan licht ik graag een tipje van de sluier op waar ik mij vanaf 2020 op ga richten.